Δυναμικές κινητοποιήσεις αύριο, ενάντια στα αιολικά πάρκα, από τους κατοίκους Δερβενοχωρίων

 

Έντονα αντιδρούν οι κάτοικοι των Δερβενοχωρίων στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Στεφάνης  εκεί όπου τον Ιούνιο έγιναν οι μεγάλες πυρκαγιές και ζητούν να προχωρήσει η αναδάσωση της περιοχής.

Αύριο το πρωί και ώρα 11.00π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο των Σκούρτων παρουσία του Δημάρχου Τανάγρας κ. Β. Περγάλια, του Αντιδημάρχου Δερβενοχωρίων κ. Σπ. Σταμάτη, του Δημοτικού Συμβούλου Ν. Πέτρου, εκπροσώπων όλων των χωριών, του εξωραϊστικού συλλόγου αλλά και των κατοίκων, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση για να αναζητηθούν νόμιμοι τρόποι αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελείται στην περιοχή με την συγκατάθεση της επίσημης Πολιτείας και συγκεκριμένα της ΡΑΕ.

Η  ΡΑΕ έχει δώσει άδειες από τον Μάρτιο του 2016, ενώ οι πυρκαγιές μπήκαν στις 26 Ιουνίου  2016, σε γνωστές εταιρίες ενέργειας για να δημιουργήσουν αιολικά πάρκα στα Δερβενοχώρια, παρά την αντίθετη άποψη των κατοίκων και μάλιστα ακόμα και σε περιοχές όπου υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας γης. Κι αυτό γιατί τα δάση στην περιοχή αυτή δεν είναι αμιγώς κρατικά αλλά μεγάλο μέρος τους κατέχουν και ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της ΡΑΕ, οι εταιρίες οι οποίες έχουν λάβει άδεια είναι η ΤΕΡΝΑ, VOLTERA Α.Ε, ΣΤΕΦΑΝΕΡ Α.Ε.

Χορηγήσεις αδειών
22.04.2016 Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αρ. 29/2016 για τη χορήγηση Άδειας Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 29,1MW, στις θέσεις «ΠΥΡΓΑΡΙ» και «ΓΚΟΡΤΖΗ» της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων, του Δήμου Τανάγρας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της εταιρείας «VOLTERRA ANΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» με δ.τ. VOLTERRA A.E.
22.04.2016 Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αρ. 28/2016 για τη χορήγηση Άδειας Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 33MW, στη θέση «ΞΗΡΟΝΟΜΗ» της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων, του Δήμου Τανάγρας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της εταιρείας «VOLTERRA ANΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» με δ.τ. VOLTERRA A.E

27.11.2015 Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αρ. 338/2015 για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 3MW, στη θέση «ΠΛΑΓΙΑ», της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων, του Δήμου Τανάγρας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, στην εταιρεία με την επωνυμία «ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΣΤΕΦΑΝΕΡ Α.Ε.»
27.11.2015 Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αρ. 337/2015 για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 3,3MW, στη θέση «ΒΕΛΑΣΜΑ», της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων, του Δήμου Τανάγρας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, στην εταιρεία με την επωνυμία «ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΣΤΕΦΑΝΕΡ Α.Ε.»
27.11.2015 Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αρ. 336/2015 για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 3,3MW, στη θέση «ΝΤΟΕΡΑ – ΨΗΛΩΜΑ», της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων, του Δήμου Τανάγρας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, στην εταιρεία με την επωνυμία «ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΣΤΕΦΑΝΕΡ Α.Ε.»
27.11.2015 Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αρ. 335/2015 για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 4,6MW, στη θέση «ΣΤΑΜΑΤΑΣ», της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων, του Δήμου Τανάγρας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, στην εταιρεία με την επωνυμία «ΣΤΕΦΑΝΕΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΣΤΕΦΑΝΕΡ Α.Ε.»

 

Η θέση του κ. Μπακογιάννη

Τη στήριξή του στο αίτημα των κατοίκων των Δερβενοχωρίων εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακογιάννης, σε δήλωσή του στο περιθώριο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο και οι ανεμογεννήτριες που προκάλεσαν την αντίδραση των κατοίκων βρίσκονται όντως σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση από τα χωριά και τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης μέσα από τον διάλογο.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και η Επιτροπή Περιβάλλοντος είχαν εκφραστεί θετικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι το γήπεδο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι ιδιαίτερα κοντά στα χωριά.

Θετική γνώμη επίσης για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης είχαν εκφράσει οι τοπικές δασικές υπηρεσίες και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες,