Δυναμικές κινητοποιήσεις ζήτησαν οι κάτοικοι Μαλακάσας στην έκτακτη συνέλευση που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ωρωπού

21.3.2016

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις είναι ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, μετά την αθέτηση της συμφωνίας που είχε γίνει με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα ο αριθμός των προσφύγων στο στρατόπεδο Γερακίνη της Μαλακάσας.

Τα τελευταία δύο 24ωρα η κυβέρνηση μεταφέρει στο στρατόπεδο νέους πρόσφυγες-μετανάστες φτάνοντας μέχρι στιγμής τον αριθμό στους 1.000. Και αυτό ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Βίτσας σε σύσκεψη με την περιφέρεια Αττικής και 13 Δημάρχους της βορειοανατολικής Αττικής είχε δεσμευτεί απέναντι στο Δήμαρχο Ωρωπού να φιλοξενήσει το στρατόπεδο της Μαλακάσας περίπου 700 άτομα αν και οι κάτοικοι ζητούσαν ο αριθμός να είναι αισθητά μικρότερος.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Δήμαρχος Ωρωπού συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα συνέλευση των κατοίκων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαλακάσας προκειμένου να τους ενημερώσει για τα τεκταινόμενα και να ακούσει τις απόψεις τους.

Ο κ. Θ. Ρούσσης, ζήτησε από τους κατοίκους  να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις σε έκτακτο Δ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη και ώρα 7 μ.μ. στο Μαρκόπουλο. Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι για ανθρωπιστικούς λόγους να φιλοξενήσει έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να μετατραπεί το στρατόπεδο της Μαλακάσας και η ευρύτερη περιοχή σε αποθήκη ψυχών.

Οι κάτοικοι της Μαλακάσας οι οποίοι έλαβαν το λόγο δήλωσαν ότι επιθυμούν η καθημερινότητα της ζωή τους στην περιοχή τους να επιστρέψει στην κανονικότητα και ότι θα σταθούν στο πλευρό του Δημάρχου αρκεί να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ανάμεσα στα μέτρα που ζήτησαν να ληφθούν είναι να αυξηθούν τα μέτρα ασφάλειας των κατοίκων της Μαλακάσας, με ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης, να υπάρχει συνεχώς η παρουσία της πυροσβεστικής, να ελεγχθούν ιατρικά όσοι φιλοξενούνται, να ζητήσουν από το διοικητή του στρατοπέδου έγγραφο με το οποίο να αποδεικνύεται ότι ο χώρος είναι καθαρός από παλιές νάρκες και βλήματα.

Επίσης, να τεθούν κανόνες με τους οποίους οι φιλοξενούμενοι δεν θα προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές εμποδίζοντας την εύρυθμη λειτουργία δημόσιων χώρων.

Στην έκτακτη συνέλευση μίλησαν ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιάννης Οικονομάκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νώντας Δημητρίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ωρωπού κ. Θοδωρής Γιουρούκος, οι πρώην Κοινοτάρχες Μαλακάσας κ. Κ. Λίτσας και κ. Μανίκας και οι κάτοικοι Μαλακάσας κ.κ. Τζανή, Μυλωνάς, Β. Μπόρσης, Κατσικάκης.

DSC_6783