Δυσκολεύουν τα «κόκκινα» δάνεια την επίτευξη της συμφωνίας

11.12.2015

Τα κόκκινα δάνεια είναι το μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των 13 προαπαιτουμένων με τους δανειστές για να κλείσει η συμφωνία καθώς αύριο αναχωρεί το κουαρτέτο.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση τα έδωσε όλα με πολύ μικρές αλλαγές για να κρατήσει τα προσχήματα σ έναν διάλογο κατ ευφημισμό. Μένει να δούμε τις τελικές συμφωνίες για το ασφαλιστικό για να επισημοποιηθεί.

Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες αναμένεται να κλείσει σήμερα εκτός απροόπτου καθώς μετά  από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα και την επιμονή των δανειστών να συζητηθεί η αγορά των δανείων, οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης συμφώνησαν να τεθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο για την πώληση επιχειρηματικών δανείων σε συνδυασμό με αυτό που θα διέπει τις εξειδικευμένες εταιρίες που θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι εκκαθάρισης κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν από κοντά την διαπραγμάτευση, οι εταιρίες διαχείρισης θα αδειοδοτούνται από την ΤτΕ και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη. Δεν θα μπορούν να κάνουν κάτι επιπλέον από αυτό που κάνουν οι τράπεζες.

Επιπλέον την δράση τους θα δεσμεύει κατά περίπτωση και ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σε ότι αφορά την συμφωνία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια η ίδια πηγή τόνισε ότι θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιριών, ή ως κοινοπραξίες με τις τράπεζες) όσο και για την ουσία των τύπων ρυθμίσεων.

Εξετάζεται και στα επιχειρηματικά δάνεια η προστασία πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δανείων με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη και αφορμή το 25% των δανειοληπτών. Θα υπάρχει επίσης ομαδοποίηση των δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (ξενοδοχεία , ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.).

Παρόλα αυτά η πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων είχε ως κόστος την συμφωνία για πώληση και στεγαστικών δανείων και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα θεσμοθετηθεί με ρύθμιση που θα περάσει από τον Ιανουάριο.

Πάντως χθες έκλεισαν άλλα τέσσερα βασικά θέματα που βρίσκονταν στο πακέτο των 13 προπαιτούμενων.

Συγκεκριμένα:

  1. Οριστικοποιήθηκε ο σχεδιασμός για την σύσταση και την λειτουργία του Νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Στο κρίσιμο θέμα της διοίκησης αποφασίστηκε ότι στο Συμβουλευτικό σώμα του νέου ταμείου θα μετέχουν 3 στελέχη που θα προτείνονται από την ελληνική πλευρά και 2 από την πλευρά των δανειστών.

  1. Οριστικοποιήθηκε και η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ με αρκετές υποχωρήσεις από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου.
  2. Το μεσημέρι έκλεισε το φορολογικό πακέτο καθώς και οι διατάξεις που θα μπουν στον εφαρμοστικό νόμο και θα αφορούν την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων εσόδων.

Στον εφαρμοστικό νόμο θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου με δαπάνες οι οποίες θα έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονική τραπεζική (e- banking).

  1. Ενώ συμφωνήθηκε και το σχήμα το οποίο θα αξιολογήσει τις διοικήσεις των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους Το συμβούλιο αξιολόγησης θα αποτελείται από τέσσερα στελέχη που θα διοριστούν από το ΤΧΣ και άλλα τέσσερα που θα διοριστούν από τους δανειστές και θα έχουν την πλειοψηφούσα ψήφο για την παραμονή ή την αντικατάσταση των μελών του διοικητικών συμβουλίων.

Σήμερα κλείνουν αύριο φεύγουν

Μετά την συμφωνία οι δανειστές θα αποχωρήσουν αύριο για να επιστρέψουν για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Στην συνέχεια θα έρθει ο εφαρμοστικός νόμος που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Σε συνεδρίαση του Euro working group θα πρέπει να πιστοποιηθεί η ολοκλήρωση και των 13 μέτρων ώστε να γίνει η εισήγηση να εκταμιευτεί η τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ μέχρι και τις 18 του μήνα που σταματούν οι εργασίες στα κοινοτικά όργανα, προκειμένου να να εγκριθεί έγκαιρα η εκταμίευσή της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.