Δυσοίωνα τα μηνύματα για το χρέος στο Eurogroup

16.5.2016

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για το ελληνικό χρέος στο επικείμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει μετέωρη.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει μόνο στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ώστε τον επόμενο μήνα να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης για να μην καταρρεύσει δημοσιονομικά η χώρα.

Για να συμβεί αυτό η χώρα μας πρέπει να ψηφίσει to Σαββατοκύριακο το πακέτο του 1,8 δις ευρώ έμμεσων μέτρων που θα χειροτερέψουν  ακόμη περισσότερο τη ζωή των πολιτών. Αλλά και να ψηφίσει τον αυτόματο κόφτη κάτι που σημαίνει ότι τα μνημόνια θα είναι παρόντα και για μετά το 2018 στη χώρα μας προς απάντηση όσων διακήρυτταν το τέλος τους σύντομα και τώρα βλέπουν την ανάπτυξη να έρχεται για το επόμενο έτος.

Οι γερμανοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν χάρες στην Ελλάδα και ο λόγος είναι απλός.  Ο παράγων εκλογές το 2017 που ισχύει για τη Γερμανία δεν επιτρέπει γενναιόδωρες κινήσεις έναντι της Ελλάδας, ούτε καν με τη μορφή συγκεκριμένων δεσμεύσεων για επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων.

 Δύο είναι τα πιθανά  σενάρια, τα οποία σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση μπορούν να παίξουν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το πρώτο σενάριο, το οποίο αποτελεί και την καλύτερη εκδοχή για την Ελλάδα, είναι να αναβληθεί η συζήτηση για το χρέος έως την επόμενη αξιολόγηση, που τοποθετείται στον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος του ΔΝΤ θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, εν αναμονή μιας συγκεκριμένης ρύθμισης του χρέους.

Eως τότε δεν θα συμμετέχει φυσικά ούτε στο πρόγραμμα ούτε στη χρηματοδότηση, αλλά θα εγκρίνει με κάποιον τρόπο την πρώτη αξιολόγηση κλείνοντας το μάτι στη Γερμανία, ώστε να περάσει την εκταμίευση από το Κοινοβούλιό της.

Από εκεί και πέρα, αν τα πράγματα προχωρήσουν έως το φθινόπωρο σε ικανοποιητικό επίπεδο, στο θέμα του χρέους, το Ταμείο μπορεί να επιστρέψει.

Το δεύτερο σενάριο, αποτελεί την χειρότερη εκδοχή για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό θα αποφασιστεί από τώρα, στις 24 Μαΐου, ότι οι σημαντικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν το 2018. Σε μια τέτοια περίπτωση, δύσκολα το ΔΝΤ θα μπορέσει να δικαιολογήσει την παραμονή του στο πρόγραμμα.