Δύσκολη Σαρακοστή για την Κυβέρνηση με την αξιολόγηση και το προσφυγικό να κορυφώνουν την αγνωνία

14.3.2016

Μια δύσκολη Σαρακοστή ξεκινά για την κυβέρνηση, καθώς τα κρίσιμα ζητήματα του προσφυγικού και της κρίσης παραμένουν ανοικτά κορυφώνοντας την αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου,  παράλληλα με τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης που έρχονται να προστεθούν στο τοπίο της εσωτερικής πολιτικής..

Η έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αυξάνει την πίεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε όλη την χώρα. Χιλιάδες πρόσφυγες μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, καθώς τα σύνορα προς το Βορρά κλείνουν ερμητικά.

Από την άλλη μεριά η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει οφέλη, ρίχνοντας στο τραπέζι και τις πάγιες απαιτήσεις της στο Αιγαίο, δείχνοντας ότι είναι έτοιμη για σκληρό παιχνίδι.

Δυσκολίες στην αξιολόγηση

Δύσκολα τα πράγματα και στο μέτωπο της αξιολόγησης και του χρέους, αφού η στάση του Ταμείου παραμένει ανάλγητη όσο αναζητούνται γέφυρες στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 20 Απριλίου.

Πάραυτα η κυβέρνηση φαίνεται αισιόδοξη ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη kontranews δήλωσε ότι  “Δεν τίθεται θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας” .

” Η κυβέρνηση βαδίζει στη βάση της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας”, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στη Realnews αποκλείοντας κατηγορηματικά το σενάριο της οικουμενικής, τονίζοντας  ότι “οι σημερινές μας δυνάμεις επαρκούν απόλυτα”, ώστε η χώρα να βγει από το τούνελ στο οποίο την έβαλαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ποιοι είναι οι κρίσιμοι σταθμοί για την Αθήνα:

  • 17-18 Μαρτίου: Την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής με την προσδοκία να βρεθεί λύση για το προσφυγικό
  • 27 Μαρτίου: Είναι το Πάσχα των Καθολικών οπότε και θεωρείται σίγουρο ότι οι όποιες συζητήσεις θα διακοπούν, εκτός αν μέχρι τότε έχουν κλείσει όλα τα θέματα
  • 21 Απριλίου: Συνεδριάζει το eurogroup και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο

 Ο Φάκελος για τη Δικαιοσύνη στο προσκήνιο

Μέσα σε όλη τη δίνη, ο Πρωθυπουργός φέρνει στη Βουλή προς συζήτηση, στις 22 Απριλίου, το φάκελο για τη Δικαιοσύνη και τη Διαφθορά, μετά από καταγγελίες για επιχείρηση παρέμβασης της Δικαιοσύνης από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να πατάξει την διαφθορά ξεσηκώνοντας τους τόνους έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης στοχεύοντας στο “να κλείσουν τα θέματα που υφέρπουν” και να αναδειχθεί το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Δικαιοσύνης και της διαφθοράς, καθώς είναι το δυνατό σημείο της κυβέρνησης όπως θεωρούν.