Δύσκολο και το 2016 για τους Έλληνες

3.1.2016

Και η νέα χρονιά θα είναι το ίδιο δύσκολη για τους Έλληνες, όπως καταγράφουν όλες οι έρευνες. Οι πολίτες είναι εξαιρετικά ανήσυχοι και προβληματισμένοι, κυρίως θα τις φοροεπιδρομές και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μόνο η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι έρχεται ανάκαμψη, ενώ ο κ. Νικ. Παπάς επιχαίρει ότι τα οικονομικά του κράτους είναι καλύτερα από ότι αναμένονταν την ίδια ώρα κατά την οποία αυξήθηκαν οι απλήρωτες υποχρεώσεις του δημοσίου προς του ιδιώτες, ενώ αυξήθηκαν οι φόροι.

Τις ανησυχίες των πολιτών επιβεβαιώνει και η έρευνα της Κάπα Research για Το Βήμα της Κυριακής ότι και η  νέα χρονιά φαντάζει το ίδιο κακή με εκείνη που μόλις έφυγε.

 Ήταν «έτος ελπίδας και απογοήτευσης από την πολιτική» λέει το 69,5% των ερωτηθέντων, και «τα πράγματα θα χειροτερέψουν» προβλέπει το 55,1%.

 Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 71,5%, απαντούν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πήγαν προς το χειρότερο, ενώ σε ό,τι αφορά την προσωπική και οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση λένε, σε ποσοστό 65,6%, ότι η κατάσταση χειροτέρεψε. Το 57,7% είναι απαισιόδοξο για την οικονομική του κατάσταση και για το 2016.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα αντέξει και ότι θα χρειαστεί να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

Ως σημαντικότερο γεγονός του 2015, το 58,7% των ερωτηθέντων αναδεικνύει τα capital controls και ως τα σημαντικότερα πρόσωπα που επηρέασαν τα πράγματα στη χώρα τον Αλέξη Τσίπρα σε ποσοστό 70,4% και τον Γιάνη Βαρουφάκη σε ποσοστό 39,7%.