Δώρο Χριστουγέννων τα Τέλη Κυκλοφορίας που ταξινομήθηκαν

24.11.2015

Ο χρόνος τελειώνει οσονούπω και μετά το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και όλα τα συναφή, το υπουργείο οικονομικών μας ταξινομεί και τα τέλη κυκλοφορίας πάντα με τη παλιά λογική ότι να….τώρα έρχεται το δώρο των Χριστουγέννων οι πολίτες έχουν να πληρώσουν και κάτι παραπάνω.

Οι εποχές όμως άλλαξαν δώρα δεν υπάρχουν, αντιθέτως μειώσεις μισθών και πολύ ανεργία κι ως εκ τούτου τα τέλη κυκλοφορίας αποτελούν ένα επιπλέον χαράτσι για το οικογενειακό βαλάντιο.

Μάλιστα θα μας  έρθουν με αναπροσαρμοσμένες τιμές και για όσους δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους. Το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ ενίσχυση των ελέγχων αναφορικά με την πληρωμή των τελών το επόμενο έτος.

Το αργότερο έως αύριο αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxis τα νέα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να πληρωθούν από τους ιδιοκτήτες οχημάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Για όσους δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους ενώ το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία ενίσχυση των ελέγχων αναφορικά με την πληρωμή των τελών το επόμενο έτος.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα νέα τέλη τα οχήματα κατηγοριοποιούνται με βάση το έτος ταξινόμησης ως εξής:

(1) Α’ ταξινόμηση στην Ελλάδα έως το 2000, (2) α’ ταξινόμηση 2001-2005 και (3) α’ ταξινόμηση από το 2006 και μετά, ενώ διατηρείται ο διαχωρισμός για επιβατικά αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα πρώτη φορά μετά την 1η Νοεμβρίου 2010.

Στις τρεις πρώτες κατηγορίες τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τον κυβισμό του αυτοκινήτου και είναι ενιαία για ΙΧ έως 1.357 κ.ε., ενώ στη συνέχεια τα ΙΧ τα οποία πρωτοκυκλοφόρησαν έως το 2000 έχουν μικρότερα τέλη σε σχέση με τα πιο «νέα».

Για αυτοκίνητα για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η πρώτη κλίμακα στην οποία επιβάλλονται μηδενικά τέλη (0-100 γρ. διοξειδίου) περιορίζεται στα 90 γρ. διοξειδίου και στη συνέχεια, ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων, επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας τα οποία κυμαίνονται από 0,9 ευρώ ανά γραμμάριο CO2 έως 3,72 ευρώ.