Δώσ’ μου μια αγκαλιά: Το οφέλη του αγγίγματος στην ψυχή και το σώμα

 

Ζούμε στην κοινωνία της επανάστασης της ψηφιακής επικοινωνίας και της επιδημίας του μη αγγίγματος. Καθώς οι ώρες που ασχολούμαστε με το κινητό μας αυξάνονται, οι αγκαλιές που δίνουμε και παίρνουμε είναι όλο και λιγότερες. Ποια είναι  τα οφέλη του αγγίγματος, τα οποία στερούμαστε, ακουμπώντας τα ακροδάχτυλά μας συνεχώς σε μία κρύα οθόνη;

Μελέτη του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon υποστηρίζει ότι η αγκαλιά προστατεύει. Δηλαδή όσο πιο πολύ αγκαλιαζόμαστε, τόσο μειώνουμε τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε. «Με το άγγιγμα αυξάνεται ο αριθμός των κυττάρων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σεροτονίνη (δηλαδή η ορμόνη φυσικό – αντικαταθλιπτικό του οργανισμού) επίσης αυξάνεται. Έτσι όσοι λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές είναι πιο προστατευμένοι από φλεγμονές και μολύνσεις που απειλούν την υγεία του οργανισμού μας».

Η Tiffany Field, ιδρύτρια του Ινστιτούτου Touch Research στην ιατρική σχολή του Μαϊάμι, μελετά την παραμελημένη αίσθηση της αφής και τις επιπτώσεις της στην υγεία. «Γνωρίζουμε από την επιστήμη τι συμβαίνει κάτω από το δέρμα όταν οι υποδοχείς πίεσης διεγείρονται. Ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται, η πίεση του αίματος πέφτει και μειώνεται η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη» δηλώνει στον Guardian.
click here

Όμως τα οφέλη δεν σταματούν εδώ αφού «το άγγιγμα ενός άλλου ατόμου καταπραΰνει τις επιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού», σύμφωνα με τη νέα έρευνα του UCL. «Αποδείξαμε για πρώτη φορά ότι ένα απαλό άγγιγμα από έναν ξένο μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα του κοινωνικού αποκλεισμού μετά από μια κοινωνική απόρριψη», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Mariana von Mohr (UCL Clinical, Education & Health Psychology). Η ανακάλυψη αυτή ακολουθεί τα πρόσφατα ευρήματα ότι η συναισθηματική κοινωνική επαφή, μπορεί να κωδικοποιηθεί από ένα ειδικό φυσιολογικό σύστημα που συνδέει το δέρμα με τον εγκέφαλο. Μόνο τρεις άλλες μελέτες έχουν εξετάσει ευθέως τα αποτελέσματα της ενθάρρυνσης μέσω του αγγίγματος σε σχέση με τις κοινωνικές επαφές.

Όμως δεν είναι όλα τα αγγίγματα ίδια: οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι λάμβαναν ένα γρήγορο και πιο «ουδέτερο» άγγιγμα είχαν μειωμένα αισθήματα κοινωνικού αποκλεισμού σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν μια αγκαλιά ή ένα άγγιγμα που ήταν αποτέλεσμα πραγματικών συναισθημάτων. Φυσικά κανένα από τα δύο δεν κατάφερε να εξαλείψει τελείως τις αρνητικές συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού, όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς.

Με πληροφορίες από το doctv.gr, BORO.GR