Δ. Αβραμόπουλος: «Η κυριαρχία των κρατών-μελών δεν θίγεται» από το νέο Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής

16.12.2015

«Η κυριαρχία των κρατών-μελών δεν θίγεται» από τη θέσπιση του νέου Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είπε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασε τους δύο κεντρικούς στόχους της πρότασης που είναι η ενίσχυση των κρατών μελών που βρίσκονται στη λεγόμενη πρώτη γραμμή και η διασφάλιση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης για όλους τους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

«Θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι τίποτα δε μπορεί να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος χωρίς τη συγκατάθεσή του, ούτε μπορεί κανείς να το υποχρεώσει σε συνεργασία με τρίτη χώρα αν το ίδιο δεν το επιθυμεί. Αυτό είναι σαφές από τη νομοθετική πρόταση που υποβάλαμε» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως «χωρίς ουσιαστική αλληλεγγύη κανένα κράτος-μέλος δε μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις, πολλώ δε μάλλον, τις μεγαλύτερες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν στο μέλλον».

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, «ο μελλοντικός Οργανισμός θα ενισχύσει ουσιαστικά τις δυνατότητές της να προλαμβάνει κρίσεις σαν τη σημερινή και να διαχειρίζεται τα σύνορά της που ταυτίζονται νομικά με τα ευρωπαϊκά».

Στην παρέμβασή του θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βάζει άλλους να φυλάνε τα ελληνικά σύνορα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.

«Κατά συνέπεια» όπως είπε «ένας ευρωπαϊκός Οργανισμός, κομμάτι του οποίου είναι και η Ελλάδα, θα ενισχύσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας και θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση των μεταναστευτικών ροών οι οποίες δεν θα σταματήσουν και εκτιμώ ότι στο μέλλον θα αυξηθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, οι συνθήκες συμμετοχής του Οργανισμού σε κάθε χώρα, προϋποθέτουν και την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ της χώρας και του Οργανισμού. «Νομίζω ότι όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από μια τέτοια εξέλιξη και ειδικότερα οι χώρες που έχουν το πρόβλημα σήμερα, λόγω της γεωγραφικής και της θέσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση της Επιτροπής να καταστεί ο οργανισμός Frontex ένα κοινό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, το οποίο σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορεί να αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, χαιρετίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές του κοινού συμφέροντος και του καταμερισμού των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών και της ΕΕ, δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς.

Τα μέλη του ΕΛΚ στήριξαν την ιδέα της δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της μετανάστευσης και να διασφαλιστεί το υψηλότερο επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας στην ΕΕ. Την άποψη αυτή εξέφρασαν και οι ευρωβουλευτές της ομάδας των Φιλελεύθερων οι οποίοι ζήτησαν από τα κράτη μέλη να δώσουν μεγαλύτερες ευθύνες στην ΕΕ προκειμένου να παρασχεθεί στους πολίτες μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλωσόρισε την ιδέα της Επιτροπής επί της αρχής, αλλά ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία. Τα μέλη των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών δήλωσαν ότι θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στην ΕΕ να δρα όταν τα κράτη μέλη δεν ζητούν βοήθεια, παρόλο που μπορεί να μην είναι σε θέση να προστατεύουν τα σύνορά τους.

Ευρωβουλευτές εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς καθώς και της ομάδας των Πρασίνων δήλωσαν ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν θα πρέπει να υπονομεύουν το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να αναζητήσουν προστασία μέσω νόμιμων και ασφαλών διαύλων.

Για τις ομάδες της Ευρώπης για την Ελευθερία και την Άμεση Δημοκρατία και για την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την ιδέα μιας κοινής δύναμης επεμβάσεων ως αποτέλεσμα αυξημένων αρμοδιοτήτων της ΕΕ, τονίζοντας ότι θα πρέπει σε κάθε κράτος μέλος να του επιτρέπεται να προστατεύει τα σύνορά του.