Δ. Αβραμόπουλος: Καμία χώρα δεν κινδυνεύει με έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν, ούτε η Ελλάδα

6.12.2015

Καμία χώρα δεν κινδυνεύει με έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν, υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δίνοντας τέλος στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας που καλλιεργούσαν, εντέχνως, ευρωπαϊκοί κύκλοι με στόχο να πλήξουν τα τουριστικά  και οικονομικά συμφέροντα της.

«Η Σένγκεν είναι σε συνεχή αξιολόγηση ως προς την ικανότητά της να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό βεβαίως εκ των πραγμάτων μεταφέρεται ως ευθύνη στα κράτη-μέλη. Τούτη την ώρα που μιλάμε τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Χθες, προχθές, μετά τις δυο δραματικές συνεδριάσεις για δυο ολόκληρες μέρες των συμβουλίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, τόσο εγώ ως επίτροπος όσο και ο κ. Άσελμπορν ως προεδρεύων κάναμε ξεκάθαρες δηλώσεις, δεν εκτίθεται σε κανένα κίνδυνο η Σένγκεν και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, ωστόσο επισημάναμε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» σημείωσε, μιλώντας στο MEGA.

Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος καμία χώρα δεν κινδυνεύει αλλά «η ίδια η συνθήκη θα είχε εκτεθεί σε κίνδυνο γι’ αυτό θα παρατηρήσατε ότι τον τελευταίο καιρό κατ’ επανάληψη έχοντας και την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη συνθήκη Σένγκεν έλεγα ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να καταρρεύσει η Σένγκεν γιατί θα ήταν η αρχή του τέλους της Ευρώπης».

Ερωτηθείς για το εάν όντως η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο αποκάλυψε ότι «σε κάποια στιγμή έγινε συζήτηση, είναι αλήθεια, ακούσατε τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι καλό θα είναι από την ώρα που υπάρχει μεγάλη πίεση στα σύνορα της Ευρώπης να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 26 και να δημιουργηθεί ένα είδος μικρής Σένγκεν». Πρόσθεσε όμως ότι «αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει».

Συμπλήρωσε ότι όλες οι χώρες μέλη «πρέπει να αναλάβουν μια σειρά από ευθύνες που τους αναλογούν για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων, όχι με την έννοια που την αντιλαμβάνονται τα κράτη διότι δεν απειλείται η Ευρώπη από εχθρούς, δεν απειλείται η κυριαρχία και η ακεραιότητά της για να αναπτύξεις τα αμυντικά συστήματα», αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά «έχεις να κάνεις με απεγνωσμένους ανθρώπους που έχουν ξεφύγει από πόλεμο, από καταστροφή, από δικτατορίες και αναζητούν μια όαση ασφάλειας».

Σχετικά με την παρουσία ανδρών της Frontex στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ευρωπαϊκό όργανο και πως η Ελλάδα πρέπει να συνεργάζεται περισσότερο με αυτά από την στιγμή που υπάρχει κοινή παραδοχή ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα.

«Η Frontex είναι ευρωπαϊκό όργανο, δεν είναι ένα ξένο σώμα που έρχεται για να παρέμβει στα εσωτερικά μιας χώρας, έρχεται να βοηθήσει με τη γνώση, τους ανθρώπους, μην ξεχνάτε ότι μέλη της Frontex είναι και Έλληνες για τη διαχείριση των διαδικασιών που απαιτούνται για την καταγραφή, την ταυτοποίηση, τη δακτυλοσκόπηση», ανέφερε.

Και συμπλήρωσε ότι «από την ώρα που έγινε αυτό αρχίζει να λειτουργεί, σίγουρα θα έχει θετικές επιπτώσεις στη συνολική διαχείριση, από την ώρα που είμαστε μέλος της ΕΕ πρέπει να συνεργαζόμαστε πιο πολύ και να συμμετέχουμε με τα ευρωπαϊκά όργανα γιατί όλοι λέγαμε ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό άρα η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή».