Είναι ευεργετικός ο ιδρώτας για τον άνθρωπο;

6.7.2016

Στην καρδιά του καλοκαιριού και ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει. Ενοχλητικός, αντιαισθητικός, προκαλεί εκνευρισμό. Ποια είναι όμως τα οφέλη του για τον άνθρωπο; Οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται.

Ο δρ. Νιλ Σκαλτς, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη υποστηρίζει ότι ο ιδρώτας κάνει καλό στο δέρμα μας. «Λειτουργεί σαν μια ενυδατική κρέμα, βοηθά τους πόρους να καθαρίσουν, βοηθά στην ψύξη του δέρματος, ενώ εξολοθρεύει και τα επιβλαβή βακτηρίδια του δέρματος, όπως το σταφυλόκοκκο», υποστηρίζει.

Όλα αυτά όταν ένας άνθρωπος ιδρώνει σε φυσιολογικό πλαίσιο. Και ακολουθεί και τους κανόνες υγιεινής. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο ιδρώτας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Το κύριο πρόβλημα που δημιουργείται σε μια περιοχή του δέρματος που ιδρώνει συνεχώς και δεν καθαρίζεται, είναι οι ερεθισμοί. Και μετά έρχεται το ξεφλούδισμα και οι κοκκινίλες και η φαγούρα. Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει είναι ότι σε περίπτωση που φοράτε απλό αντηλιακό και όχι αδιάβροχο, τότε ο ιδρώτας μπορεί να το… ξεπλύνει και ξαφνικά να βρεθείτε εντελώς εκτεθειμένοι απέναντι στον ήλιο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Επίσης, ένα άλλο, γνωστό σε όλους πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει ο ιδρώτας είναι φυσικά οι… δυσάρεστες οσμές. Η άσχημη μυρωδιά οφείλεται στα βακτήρια. «Ο ιδρώτας από μόνος του δεν περιέχει βακτήρια. Ωστόσο, αν δεν καθαριστεί με νερό, καθώς παραμένει πάνω στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Και αυτό συμβαίνει συνήθως με τον ιδρώτα στις μασχάλες και στα γεννητικά όργανα», εξηγεί ο δρ. Σκαλτς και προσθέτει: «Ο ιδρώτας δημιουργεί διαφορετικά προβλήματα σε διαφορετικές περιοχές του σώματος. Για παράδειγμα στα πόδια προκαλεί δερματίτιδα».

Προβλήματα, φυσικά, μπορούν να δημιουργηθούν και στο πρόσωπο. Ο ιδρώτας στο μέτωπο, τη μύτη, το πηγούνι βοηθά τα βακτήρια να… ευδοκιμήσουν, να επεκταθούν και να εγκατασταθούν στους ανοιχτούς πόρους.

Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς, για να αποφύγει τις δυσάρεστες εκπλήξεις, είναι απλά να… σκουπίζει συχνά τον ιδρώτα του και φυσικά να κάνει ένα ντουσάκι όταν γυρνά σπίτι μετά από μια «καυτή» ημέρα κάτω από τον ζεστό ήλιο.