Είναι η ώρα ιστορικών παρεμβάσεων από τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας

23.11.2015

του Ανδρέα Κάτσενου

Η Νέα Δημοκρατία διέρχεται την πιο κρίσιμη ιστορικά στιγμή της. Όλα κρέμονται σε μια κλωστή για την ύπαρξή της. «Φίλιες» δυνάμεις επιχειρούν να διαγράψουν από τον πολιτικό χάρτη το κόμμα που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το κόμμα που στη διαδρομή των 41 χρόνων του έφερε τη Δημοκρατία στο Τόπο και οδήγησε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η αστοχία στη διενέργεια των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για να αναδειχτούν όλες εκείνες οι παθογένειες του κομματικού συστήματος που για χρόνια ήταν κρυμμένες κάτω από το χαλί.

Βεβαίως η αστοχία η οποία προκάλεσε ζημιά κι αμαύρωσε το κύρος της παράταξης έχει «πατέρες», οι οποίοι θα έπρεπε από χθες, να είχαν  την ευθιξία, τουλάχιστον, να παραιτηθούν. Ούτε καν να έμπαιναν στη σκέψη εάν θα έπρεπε να το πράξουν ή όχι.

Δυστυχώς, σήμερα, όλοι έχουν απασφαλίσει. Όλοι επιτίθενται εναντίον όλων. Θυμίζει το Κράμερ εναντίον Κράμερ. Στο σώμα της γαλάζιας παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή βυσσοδομούν όσοι τιμήθηκαν απ αυτή. Σκυλεύουν εκεί όπου δοξάστηκαν κι έγιναν πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές. Στην άκρη βρίσκονται οι απλοί οπαδοί και φίλοι. Αυτοί που πάντα ήταν στην άκρη  χωρίς φωνή κι άποψη. Γιατί όπως λέει και ο στιχουργός «αν δεν υπήρχαν οι μικροί πως θα υπήρχαν οι μεγάλοι».

Τούτες τις κρίσιμες ώρες  που διέρχεται η Νέα Δημοκρατία οι «μεγάλοι του κόμματος» έχουν χρέος να σώσουν την παράταξη. Έχουν εθνική ευθύνη να παρέμβουν και να συνετίσουν όσους θεωρούν ότι  μόνο η δική τους η λυτρωτική παρουσία σε αξιώματα θα σώσει τη χώρα. Δεν είναι ώρα για αντεγκλήσεις και μαχαιρώματα. Είναι ώρα περισυλλογής και στοχοθεσίας για να βγει το κόμμα από το αδιέξοδο. Να ξαναβρεί το δρόμο της η Νέα Δημοκρατία και τον ιστορικό της ρόλο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να ισοπεδώνει ότι χτίστηκε στις τέσσερις αυτές δεκαετίες όταν κάποιοι από τους σημερινούς υποψηφίους δεν είχαν καν γεννηθεί.

Τώρα είναι ώρα του Κώστα Καραμανλή να παρέμβει για να μπουν τα σπαθιά στα θηκάρια. Να σταματήσει το «φίλιο» αίμα να ρέει προς τέρψη εκείνων που προσδοκούσαν να σκοτώσουν τη Νέα Δημοκρατία. Ο Καραμανλής είναι ο εγγυητής της ενότητας και της συνέχειας της παράταξης κι έχει χρέος να αναλάβει πρωτοβουλίες να σωθεί το καράβι. Εκείνο το καράβι που οδήγησε επί δεκαεφτά χρόνια με πυγμή σε δρόμους νικηφόρους. Τώρα είναι η ώρα του Γ. Βαρβιτσιώτη, του Δ. Σιούφατης, της Ντόρας Μπακογιάννη, που αποτελούν την ζωντανή ιστορία του κόμματος, να παρέμβουν.

Είναι καιρός όλοι να κατανοήσουν ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται μέσα στη Συγγρού. Ο εχθρός είναι έξω από τα τείχη της παράταξης. Κι ότι αυτή η παράταξη που σήμερα όλοι τόσο εύκολα διασύρουν αποτελεί πυλώνα δημοκρατίας εγγύηση και στήριγμα για εκατομμύρια πολίτες.

Ο εχθρός είναι απέναντι και με όσα τραγικά συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία βρίσκει το χρόνο να περάσει την αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική του με το μανδύα της πρώτης «αριστερής» κυβέρνησης.

Έρχονται μέτρα ακόμα πιο σκληρά από εκείνους που λοιδορούσαν τη Νέα Δημοκρατία και βροντοφώναζαν ότι ακολουθεί μια αδίστακτη καπιταλιστική αντιλαϊκή πολιτική ξένων συμφερόντων. Έρχεται το ασφαλιστικό, το αγροτικό νομοσχέδιο,  ο προϋπολογισμός. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να βαυκαλίζεται με τα του οίκου της κατά τρόπο ανοίκειο και καταστροφικό. Κατά τρόπο αδελφοκτόνο.

Όποιους η Νέα Δημοκρατία δεν τους ικανοποιεί, δεν τους βολεύει και δεν τους κάνει, είναι ελεύθεροι να κάνουν την επιλογή τους. Την έκαναν κι άλλοι την ηρωική έξοδο κατά καιρούς  και το σάλτο του Ζαλόγγου και  τελικά αναγκάστηκαν σαν απολωλότα πρόβατα να επιστρέψουν και να την υπηρετήσουν.

Είναι λάθος μια καθαρά εσωκομματική διαδικασία να μετατρέπεται σε θλιβερό σόου κάποιων που βλέπουν μόνο την καρέκλα κι όχι το αύριο της παράταξης. Εκτός κι αν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν τη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμώ όμως ότι ο απλός Νεοδημοκράτης δεν θα τους το επιτρέψει.

Ο Β. Μειμαράκης δεν θα το επιτρέψει γιατί σέβεται την ιστορία της παράταξης, τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων ελλήνων που είτε την ψήφισαν είτε τη στήριξαν. Ας πράξουν και οι ανθυποψήφιοι του το ίδιο. Αν επιθυμούν το καλό της χώρας. Διαφορετικά θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό. Και η ιστορία δεν χαρίζεται σε κανέναν. Είναι αμίληκτη, σκληρή και τιμωρεί.