Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση Τσίπρα

24.4.2016

Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να ανέβει το Γολγοθά της και να ξεπεράσει τις Συμπληγάδες του φορολογικού και ασφαλιστικού και φυσικά να ψηφίσει το 4ο μνημόνιο ύψους 3,5 δις ευρώ και δεύτερο της πρώτης αριστερής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει βαρύτατες ευθύνες για την ολέθρια εξέλιξη της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση με τους  δανειστές.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός είχε αρνηθεί τρεις φορές το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων επικαλούμενος τα «ευνοϊκά για την Ελλάδα» στοιχεία της Eurostat. Η πραγματικότητα, όμως, όπως αποδείχθηκε στο Eurogroup που έλαβε χώρα στην ολλανδική πρωτεύουσα ήταν πολύ διαφορετική.

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με…»

Η επίκαιρη, λόγω των επερχόμενων ημερών, φράση του Ιησού Χριστού στον Απόστολο Πέτρο στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο έρχεται να ταιριάξει απόλυτα με τις τρεις φορές, κατά τις οποίες ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να πείσει τους πολίτες ότι δεν θα βρεθούν ενώπιον νέων δυσάρεστων εκπλήξεων.

Η πρώτη άρνηση ήρθε την περασμένη Κυριακή (17/04/2016), αμέσως μετά την απόφαση που έλαβαν ΕΕ και ΔΝΤ κατά την εαρινή Σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, για τη θέσπιση ενός πακέτου πρόσθετων μέτρων για την Ελλάδα. Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε πληροφορίες ότι είχε τεθεί στο τραπέζι συμβιβαστική φόρμουλα για επιβολή επιπρόσθετων «μέτρων εν αναμονή» ύψους 3,6 δις ευρώ, ή 2% του ΑΕΠ. Με βάση την φόρμουλα, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε νομοθετήσει μεν τα μέτρα, αλλά θα τα εφαρμόσει μόνο στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι.

Στον απόηχο αυτής της απόφασης και μέσα σε κλίμα απόλυτου πανικού, πηγές του Μαξίμου έσπευδαν την ίδια ημέρα να επικυρώσουν αλλά και να… διαψεύσουν ταυτόχρονα τις αποφάσεις της Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα, τονίζοντας: «Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018».

Έρχεται εβδομάδα Παθών

Στο Άμστερνταμ η Ελλάδα εισέπραξε ένα ηχηρό χαστούκι και η αποδοχή από πλευράς της Αθήνας ενός νέου τέταρτου Μνημονίου καταδεικνύει με τον πλέον προφανή τρόπο πως η Μεγάλη Εβδομάδα, που ξεκινά οσονούπω, θα είναι μια πραγματική Εβδομάδα των Παθών για την χώρα.

Με τα δύο νομοσχέδια, ασφαλιστικό και φορολογικό, να οδηγούνται προς ψήφιση στη Βουλή αλλά και επιπλέον το τελεσίγραφο των Θεσμών προς την κυβέρνηση, για νομοθέτηση των έκτακτων προληπτικών μέτρων έως και τη Μ. Τετάρτη, η χώρα μπαίνει ξανά σε νέο κύκλο περιπετειών.

Το ερώτημα είναι εάν η Κυβέρνηση Τσίπρα – ΑΝΕΛ θα κατορθώσει να περάσει τα σκληρά μέτρα και τα δύο νομοσχέδια λαιμητόμο για την κοινωνία η θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εθνικές εκλογές.