Εγκαίνια και ημερίδα του νέου ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ στο Δήμο Ωρωπού

26.10.2015

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλου, τελέσθηκαν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015, τα εγκαίνια του νέου ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Ωρωπού.

Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αφορά τη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη που θα κάνει την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας πράξη και θα διασφαλίζει σε κάθε κοινωνία ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής, μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας: 1) την προληπτική ιατρική και 2) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας.

Τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν σε πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Στα πλαίσια του προγράμματος, πρόκειται να γίνει ολοκληρωμένος προ συμπτωματικός έλεγχος σε 7 νοσήματα, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Μέσα στα KΕΠ θα δημιουργηθεί η Κάρτα Υγείας Πρόληψης του κάθε πολίτη που το επιθυμεί, προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός του έλεγχος. Ο έλεγχος αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στόχους του πληθυσμού για κάθε νόσημα ξεχωριστά. Από τον προσυμπτωματικό αυτό έλεγχο, οι πολίτες που θα ανιχνευθούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπεμφθούν στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο.

Την εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που ακολούθησε την τελετή των εγκαινίων, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της πρόληψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας και μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά μου, που ο Δήμος μας, μέσα από μιας ζωτικής σημασίας συνεργασία, εφαρμόζει μια κοινωνική δομή, που θα παρέχει συμβουλευτική υγείας στους πολίτες, σε μια εποχή που η υγεία, το αυτονόητο αγαθό, είναι δύσκολο να παρασχεθεί».

Στην τελετή, αλλά και την εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Προαγωγής της Υγείας, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μίλησε για το θεσμό των ΚΕΠ Υγείας καθώς και για τις δράσεις τους. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πατούλης δήλωσε :

«Θεωρώ πολύ εμπνευσμένη τη διάθεση, μέσα από τη γρήγορη διαδικασία των συνεργατών και του ιδίου του Δημάρχου της πόλης σας, να συμμετάσχει ως ισότιμο μέλος στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο τομών υγείας, τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει παράξει σημαντικό έργο σε όλη τη χώρα. Ο Δήμος Ωρωπού είναι το εικοστό μέλος που συμμετέχει στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο,οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι θεωρείται ιδρυτικό μέλος του θεσμού».

Για τα Διαγνωστικά Πρωτόκολλα, καθώς και για το ρόλο των ΚΕΠ Υγείας μίλησαν ο Επιστημονικός Υπέυθυνος των ΚΕΠ Υγείας και Ακτινοδιαγνώστης, κ. Κορμάς και ο ειδικευόμενος Γενικής Ιατρικής και Δημοτικός Σύμβουλος Ωρωπού, κ. Σπύρος Καυκόπουλος.

Με την παρουσία τους, μας τίμησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής κα. Ιωάννα Στεργίου, ο Υποδιοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Υπαστυνόμος Α’ Αλέξης Ξαρχουλάκος, ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, Υπαστυνόμος Β’ Κωνσταντίνος Ζούτσος, ο Διοικητής του Λιμενικού Σώματος Κος Εμμανουήλ Μιγιάκης, καθώς και εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων της περιοχής μας, του ιατρικού χώρου και των υπόλοιπων κοινωνικών δομών του Δήμου.

Επίσης,  οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ωρωπού, οι Πρόεδροι των Νομικών προσώπων, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ωρωπού και όλοι όσοι συνετέλεσαν στην εγκαθίδρυση αυτού του θεσμού στον Δήμο Ωρωπού.

Από το γραφείο Τύπου

Δήμου Ωρωπού

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ 5

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ 3

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ 4

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ 2