Εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης comic ‘Animate Europe’, στον Ωρωπό!

Δήμος Ωρωπού – Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία

Εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης comicAnimate Europe’, στον Ωρωπό!

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 18 Ιουλίου η διεθνής έκθεση κόμικ με τίτλο ‘Animate Europe’ στην προκυμαία της Σκάλας Ωρωπού. Η έκθεση, που λαμβάνει χώρα παράλληλα με την 3η Έκθεση Βιβλίου του Δήμου Ωρωπού, βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από στάσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη, στο Στρασβούργο, στη Βόννη, στην Πράγα και στο Τορόντο.

Η έκθεση αποτυπώνει το όραμα για το κοινό μέλλον των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα από τις δημιουργίες σπουδαίων νέων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος στην Ελλάδα, Δρ. Αθανάσιος Γραμμένος, ο οποίος τυγχάνει να είναι συντοπίτης μας από τα Νέα Παλάτια, «σκοπός μας ήταν να δώσουμε βήμα σε νέους δημιουργούς για να μάθουμε ποιες είναι οι ελπίδες, οι ανησυχίες και τελικά το όραμά τους για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και γι’ αυτό δεν θέλαμε κάτι συμβατικό. Το ζητούμενο ήταν να δούμε την Ευρώπη με το κριτικό πνεύμα του γραφίστα και μυθιστοριογράφου».

Η έκθεση ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες, πρωτεύουσα της Ευρώπης αλλά και των κόμικ. Η επιτροπή που έκρινε τα έργα αποτελούταν από καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους όπως η Melanie Andrieu και ο Tobias Dahmen.

«Αυτή η έκθεση προορίζεται για να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη και να συνομιλήσει με τους πολίτες. Προσωπική μου επιθυμία ήταν να έρθουν τα εκθέματα στον Ωρωπό αφενός γιατί είναι ο τόπος καταγωγής μου και αφετέρου γιατί ο κόσμος εδώ αγαπά τον πολιτισμό και είναι μια καλή ευκαιρία, σε μια κρίσιμη συγκυρία, να κάνουμε ανοικτό κι ελεύθερο διάλογο για το μέλλον», συμπλήρωσε ο Δρ. Γραμμένος.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ κος Μιχάλης Τόλιας. Ο κος Τόλιας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος να στηρίξει το βιβλίο και ταυτόχρονα να φέρει καινοτόμες δράσεις στον τόπο. «Η διεθνής έκθεση κόμικ για την Ευρώπη αποτελεί μία προσπάθεια να εντάξουμε τον Ωρωπό στον Ευρωπαϊκό χάρτη», δήλωσε. Αφού ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στη διοργάνωση, επισήμανε ότι οι προσπάθειες του ΝΠΔΔ θα είναι πάντα εντατικές για να στηρίξουν τον πολιτισμό στον Δήμο Ωρωπού.

Κεντρικός ομιλητής της τελετής των εγκαινίων ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής κος Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της έκθεσης, δηλαδή στην αναζωογόνηση της Ευρώπης, σε σχέση και με τις επερχόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές. «Τι σημαίνει Ευρώπη για μας;», αναρωτήθηκε ο κος Θεοχάρης. «Στη Μεταπολίτευση, η Ευρώπη σηματοδοτούσε τη δημοκρατική άγκυρα της Ελλάδας», απάντησε. «Τα προβλήματα έχουν γιγαντωθεί αλλά οι λύσεις δεν είναι στον απομονωτισμό, στον λαϊκισμό και στον εθνικισμό», συνέχισε. «Μόνο στα πλαίσια της Ευρώπης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια νέα Αναγέννηση».

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ωρωπού κος Θωμάς Ρούσσης.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό στον χώρο των παλιών Φυλακών, καθημερινά έως τις 29 Ιουλίου, 5-9μμ. Το βιβλίο ‘Animate Europe’ που περιλαμβάνει όλα τα έργα, καθώς κι ενημερωτικό υλικό, θα διανέμεται δωρεάν, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Τη διοργάνωση υποστηρίζει το επιστημονικό ινστιτούτο «Κοινόν Ωρωπίων».