Εγκαινιάστηκε η Λαογραφική Στέγη Ωρωπού του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού

Τα εγκαίνια της Λαογραφικής Στέγης Ωρωπού,  του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 20 Ιουλίου σε κτίριο των παλιών Φυλακών, με την ευγενή χορηγία του ευεργέτη της περιοχής εφοπλιστή κ. Αθανάσιου Μαρτίνου.

Σε μια λιτή εκδήλωση, όπου τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα,  άνοιξε τις πύλες της η Λαογραφική Στέγη Ωρωπού δίνοντας σάρκα και οστά σε μια ιδέα που ξεκίνησε από το 1978.  Τελικά, μέσα από αντιξοότητες, χάρις την επιμονή της κας Βάσως Βλάχου, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στις επόμενες γενιές.

Πρόκειται για ένα θησαυρό ανεκτίμητης αξίας που επιτέλους βγήκε στο φως και βρήκε το δικό του σπίτι. Κειμήλια μιας άλλης εποχής για να μας θυμίζουν τη δύσκολη ζωή των προγενέστερων γενεών. Ένας χώρος όπου οι επόμενες γενιές αλλά και οι επισκέπτες του Ωρωπού, θα μπορούν να επισκέπτονται και να  θαυμάζουν τα εκθέματα.

Η Λαογραφική Στέγη χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα όσα, κατά βάση, ήταν και τα δωμάτια των παλιών σπιτιών. Την τραπεζαρία, το σαλόνι, την κουζίνα και το υπνοδωμάτιο. Στο χώρο του υπνοδωματίου υπάρχει ο αργαλειός, ενώ σε μια γωνιά φιλοξενούνται και εργαλεία παλιών επαγγελμάτων που σήμερα έχουν εκλείψει.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει και να θαυμάσει όλα τα οικιακά αντικείμενα, το ρουχισμό της εποχής αλλά και τα έπιπλα τοποθετημένα με αξιοζήλευτη ακρίβεια και τάξη, καθώς την επιμέλεια της συγκρότησης της Λαογραφικής Στέγης είχε η Επιμελήτρια κα Πελαγία Οικονομίδη, η οποία έχει τεράστια εμπειρία από ανάλογες δουλειές της.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι κ. Κ. Λίτσας και Αν. Γαζβινιάν, ο πρώην Δήμαρχος κ. Θ. Ρούσσης, ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «Συμμαχία Δημιουργίας» κ. Δ.  Καμπιώτης, οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ. Δ. Μπαρδάκας και Δ. Μίχας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκαμίνου κ. Π. Μιχαλόπουλος και πλήθος κόσμου.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Κ. Λίτσας, στον χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη την κα Βλάχου τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες.

Τον χορηγό και ευεργέτη του Ωρωπού  κ. Αθ. Μαρτίνο, εκπροσώπησε ο κ. Γ. Γιάννακας, ο οποίος ευχήθηκε η Λαογραφική Στέγη να γίνει ένα σημείο πολιτιστικής αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής.

Τέλος ο πρώην Δήμαρχος κ. Θ. Ρούσσης ευχαρίστησε τον κ. Αθ. Μαρτίνο για την ευγενική  προσφορά του και εξέφρασε την ελπίδα το μουσείο να αποτελέσει μια ακόμα πολιτιστική αναφορά  της κληρονομιάς του Ωρωπού.