Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Παλατιανών εις μνήμη της προσφυγιάς

2.8.2016

Τα ανεκτίμητα κειμήλια της προσφυγιάς που μόχθησαν για να φέρουν από την πατρίδα  που άφηναν πίσω οι Παλατιανοί το 1922, φιλοξενούνται στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού & Πνευματικού Ομίλου Νέων Παλατίων στον Ωρωπό, το οποίο εγκαινιάστηκε επισήμως από το Δήμαρχο Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση, το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 σε μια λαμπρή εκδήλωση.

Τα εκθέματα που περιλαμβάνει σήμερα το Μουσείο συλλέχθηκαν στο διάβα του χρόνου  από τον Πολιτιστικό Όμιλο Νέων Παλατίων χάρη στην προσωπική προσπάθεια που κατέβαλλαν τόσο ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Θεόφιλος Μηλιόγλου, όσο και τα μέλη του. Επί σειρά ετών οι προσφυγικές «μαρτυρίες» βρίσκονταν στον χώρο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Ομίλου με το όραμα κάποια στιγμή να παρουσιαστούν και στο ευρύ κοινό.

Η προσδοκία αυτή βρήκε ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή η οποία στάθηκε αρωγός στο να ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα και σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο Παλατιανών να είναι μια πραγματικότητα, ένα στολίδι στο κέντρο των Νέων Παλατίων. Ένα μουσείο που τον πλούτο του δεν τον ορίζει ο αριθμός των εκθεμάτων και η υλική τους αξία αλλά η τεράστια συναισθηματική αξία που κουβαλάει το καθένα από αυτά.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν μέσα στη φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, καθώς ξύπνησαν οι μνήμες από την χαμένη πατρίδα που αναβιώνει καθημερινά μέσα στην ψυχή των Παλατιανών. Ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Θ. Μηλιόγλου αναφέρθηκε στη μακραίωνη ιστορία των προγόνων αλλά και στα εμπόδια που ξεπεράστηκαν για να υλοποιηθεί ένας στόχος γενεών. Να βρουν μόνιμη στέγη τα προσφυγικά κειμήλια και να γίνει ο χώρος πολιτιστικό λίκνο για τις επόμενες γενιές.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ωρωπού για την στήριξη και του απένειμε αναμνηστική πλακέτα, ενώ τα θερμά του ευχαριστήρια εξέφρασε και στους Προέδρους της Κ.Ε.Δ.Ω. κ. Στέφανο Δάβρη, του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού Ωρωπού κ. Μιχάλη Τόλια και του Τοπικού Νέων Παλατίων κ. Αντώνη Καζαμία για την αμέριστη συμπαράσταση και συμβολή τους στην αποπεράτωση του έργου.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για την επίμονη προσπάθεια του Ομίλου, η οποία απέδωσε καρπούς και δήλωσε ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα σε κάθε βήμα, ώστε το Λαογραφικό Μουσείο να αποτελέσει πολιτιστικό πόλο έλξης των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Μετά τον Αγιασμό, ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης «έκοψε την κορδέλα» και ξεναγήθηκε στο Μουσείο από τον Πρόεδρο του Ομίλου  κ. Θ. Μηλιόγλου και την κ. Ορσαλία Μηλιόγλου.

Στα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Ωρωπού τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέργιος Γκικάκης, ο Αντιδήμαρχος Ωρωπού κ. Ανδρέας Γαζβινιάν, Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Μιχάλης Τόλιας, η υπεύθυνη της Κ.Ε.Δ.Ω. κ. Σουλτάνα Μαμμή, Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιάννης Οικονομάκος, ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ευάγγελος Ηλιάσκος, Πρόεδροι και φορείς Πολιτιστικών Συλλόγων, ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Γιάννης Γκικάκης και πλήθος κόσμου που έσπευσε να παρευρεθεί στην πιο σημαντική στιγμή των Νέων Παλατίων. Στη στιγμή που το χθες αγκαλιάστηκε με το σήμερα και οι μνήμες έδωσαν ζωή στο αύριο.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΩΡΩΠΟΥ