Εγκαινιάστηκε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας

8.7.2016

Εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, χθες Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και του Δημάρχου Θηβών Σπύρου Νικολάου.

Η συμβολή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήβας στην ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού είναι σπουδαία, καθώς περιλαμβάνεται η ιστορία της Θήβας από τους προϊστορικούς χρόνους έως την μεταβυζαντινή εποχή. Οι 18 ενότητες στις οποίες εντάσσονται τα εκθέματα του Μουσείου, περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα ανυπολόγιστης αξίας και αποτελούν ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά

Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1962, με εκθέματα που προέρχονται από την ανασκαφική δραστηριότητα στην Βοιωτία, έχοντας ως αφετηρία την παλαιολιθική εποχή και φτάνοντας μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν πήλινες πινακίδες με χαραγμένη τη γραμμική Β γραφή, πολλά σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο αλλά και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια που εκπέμπουν μοναδική ομορφιά.

Επίσης περιλαμβάνονται αρχαϊκά γλυπτά και σκεύη, αρκετά αφιερώματα από τα μεγάλα ιερά του Απόλλωνα και των Καβείρων, όπως επίσης και επιτύμβιες στήλες και πήλινα αριστουργήματα που αποτελούν τα ξεχωριστά στοιχεία της αρχαίας βοιωτικής τέχνης.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας θα έχει δωρεάν ανοικτές τις πόρτες του για ένα μήνα από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.