Εγκλωβισμένη η Ελλάδα στη διαχείρηση του προσφυγικού

2.11.2015

Αν και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε με περισσή υπερηφάνεια ότι  «δεν θέλουμε ούτε ένα ευρώ για να πράξουμε το ανθρώπινο καθήκον να σώζουμε παιδιά», τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες δεινοπαθούν μπροστά σε κάθε ανθρώπινη τραγωδία αλλά και οικονομικά, καθώς δεν υπάρχει καμία οικονομική ενίσχυση.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η επίσκεψη Σουλτς, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, θα κινητοποιήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έτσι ώστε να βρεθεί άμεσα λύση για το προσφυγικό.

Όσες όμως επισκέψεις και συζητήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα κι αν γίνουν, η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στην απόφαση της μίνι Συνόδου Κορυφής, που έγινε στις 25 Οκτωβρίου και προβλέπει την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας 50.000 ατόμων και hot spots, μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης η Χώρα αποδέχθηκε τον όρο να κάνει ταυτοποίηση όσων φθάνουν και να κρατά τους μετανάστες από άλλες χώρες πλην της Συρίας,  που δεν δικαιούνται καθεστώς ασύλου, μέχρι την επαναπροώθησή τους.

Μέσα στη συμφωνία η Ελλάδα δέχθηκε να μην διοχετεύει πρόσφυγες προς άλλες χώρες, εάν αυτές δεν δώσουν την συγκατάθεση τους και ιδιαίτερα την ΠΓΔΜ, με τις δύο κυβερνήσεις να βρίσκονται σε επικοινωνία.

Παράλληλα οι εταίροι προειδοποιούν την Χώρα για την αδυναμία να φυλάξει τα σύνορα της, με αποτέλεσμα την αμείωτη ένταση της εισροής προσφύγων από την γειτονική Τουρκία. Τα νησιά δέχονται περίπου 5.000 πρόσφυγες ημερησίως και με αυτό το δεδομένο γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι ακόμα και αν λειτουργήσουν τα κέντρα φιλοξενίας των 50.000 ατόμων, η κάλυψη των αναγκών θα είναι ελλιπέστατη.