Εγκλωβισμένοι 800 πρόσφυγες στην Ειδομένη

21.1.2016

Περίπου 800 πρόσφυγες βρίσκονται και παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στον καταυλισμό στην Ειδομένη, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, μετά την απαγόρευση διέλευσης που ισχύει από χθες το απόγευμα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα ξανανοίξει το σημείο από το οποίο περνούν στη γειτονική χώρα οι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Πάντως, αντί για το βενζινάδικο, όπου αποβιβάζονταν τον τελευταίο μήνα οι πρόσφυγες αναμένοντας σήμα της αστυνομίας για να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη, συγκεντρώνονται πλέον στον καταυλισμό, όπου υπάρχουν οργανωμένες υποδομές προσωρινής φιλοξενίας.

Χθες, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έλεγαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο χειμερινός καταυλισμός στην Ειδομένη θα παραμείνει ανοιχτός για όσο χρειαστεί».

Οι εγκαταστάσεις, άνοιξαν  έπειτα από συνεννόηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, προκειμένου να προφυλαχθούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Εκατοντάδες πρόσφυγες βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης εγκλωβισμένοι στο Πολύκαστρο, έπειτα από την απόφαση της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα.

Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός στην Ειδομένη παρέμενε κλειστός από τις 9 Δεκεμβρίου, έπειτα από την απόφαση των ελληνικών αρχών για αυξημένους ελέγχους στη διέλευση προσφύγων από την περιοχή.

protothema.gr