Εγκρίθηκε το «σχέδιο δράσης» για το προσφυγικό

 

 

 

Σε υγρό τάφο για χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία έχει μεταβληθεί η λεκάνη της Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βαδίζει με ρυθμούς χελώνας στην αναζήτηση εφικτών λύσεων. Ήδη πάνω από τρείς χιλιάδες πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους, ή αναζητούνται, τη χρονιά που διανύουμε, με την παγκόσμια κοινή γνώμη να επιδεικνύει τη συμπάθεια της προς τους πρόσφυγες, αλλά και με αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχτηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα στη σύγχρονη ιστορία της και την Ελλάδα εντελώς αδύναμη να συμβάλει ουσιαστικά στην οργάνωση ενός σχεδίου προστασίας των προσφύγων.

 

 

 

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις η Ε.Ε. και η Τουρκία κατέληξαν καταρχήν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας, ώστε η τελευταία να θωρακίσει τα σύνορά της και να περιθάλψει εντός του εδάφους της  τους χιλιάδες πρόσφυγες, έτσι ώστε να μην εισέρχονται μέσω της Ελλάδας ανεξέλεγκτα στην Γηραιά Ήπειρο.

 

 

 

Οι Βρυξέλλες δείχνουν ικανοποίηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ η Άγκυρα δηλώνει ότι δεν πρόκειται για τελικό σχέδιο, χαμηλώνοντας τον πήχη των ευρωπαϊκών προσδοκιών

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε πολύ αργά τη σημασία της Τουρκίας στον περιορισμό των προσφυγικών ροών από τη Συρία, δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν την επομένη της Συνόδου Κορυφής και κατηγορεί την Ένωση για ανειλικρίνεια ως προς τις ενταξιακές συνομιλίες παρά τα πρόσφατα «ανοίγματα». Πρόκειται απλώς και μόνο για ένα προσχέδιο, λέει την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη συνεργασία με την Άγκυρα στο προσφυγικό, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του «απαράδεκτο» και διαφωνώντας με την εστίαση σε μέτρα ασφαλείας.

 

 

Οι «28» ενέκριναν στις Βρυξέλλες «σχέδιο δράσης» για το προσφυγικό που διαπραγματεύτηκε η Κομισιόν με τις τουρκικές αρχές προσφέροντας στην Άγκυρα οικονομική στήριξη -το ύψος της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί αλλά προσδιορίζεται στο ύψος των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ- για τη βελτίωση της ζωής των 2,2 εκατ. προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και την ενθάρρυνσή τους να παραμείνουν εκεί. Παράλληλα η Τουρκία ζητάει να ξεπαγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. καθώς και  να μεταβαίνουν οι Τούρκοι πολίτες στις χώρες της Ε.Ε. χωρίς βίζα.