Ειδικός λογαριασμός για το προσφυγικό

7.4.2016

Σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας θα τοποθετούνται τα κονδύλια για το προσφυγικό με μια  δεύτερη τροπολογία, υπουργική αυτή τη φορά, που πέρασε η Κυβέρνηση στην κύρωση συμφωνίας της Ελλάδας με τη Νέα Ζηλανδία.

Ο λογαριασμός θα συγκεντρώνει χρήματα από φυσικά και νομικά πρόσωπα και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να οδηγούνται εκεί και τα σχετικά κονδύλια από την ΕΕ. Σύμφωνα με τη διάταξη η κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα  κατά παρέκκλιση όλων των διαδικασιών διαφάνειας.

Οργή στην αντιπολίτευση

«Πριν από λίγο καιρό στο ”όνομα” της μεταναστευτικής πολιτικής ζητήσατε εξουσιοδότηση από το Κοινοβούλιο για να κάνετε απ’ ευθείας αναθέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης.
Οπως τόνισε «τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Δόθηκαν με απ’ ευθείας αναθέσεις χρήματα σε εταιρείες που εμφανίστηκαν σ’ ένα βράδυ. Έχουν γίνει ανάλογες καταγγελίες και περιμένουμε απαντήσεις που μέχρι σήμερα δεν δόθηκαν».

Αναφερόμενος στο αίτημα της κυβέρνησης να γίνει ένα επιπρόσθετος λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδας για τους πρόσφυγες, στον οποίο θα πάνε χρήματα του ελληνικού δημοσίου, ευρωπαϊκοί πόροι και όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θέλει να συμμετέχει, ο κ. Βρούτσης τόνισε: «Ανθρώπινο και καλοδεχούμενο. Όμως η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού διενεργείται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού, κρατικών προμηθειών, δημοσίων επενδύσεων, ανάθεσης μελέτης, σύναψη συμβάσεων καθώς και άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Δηλαδή, στην τσέπη των Υπουργών τα λεφτά και τα κάνουν και τα χειρίζονται όπως θέλουν».