Εκατοντάδες νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών στη Συρία

17.1.2016

Μακελειό στην Ντιέρ Αλ Ζόρ της Συρίας με εκατοντάδες ανθρώπους νεκρούς στη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 85 άμαχοι και 50 άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 400 άμαχοι απήχθησαν από τη συνοικία Αλ-Μπεγκαϊλίγια και από άλλα παρακείμενα προάστια.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο κατοίκους της πόλης, ανέφερε πως «περίπου 300 άμαχοι πολίτες» σκοτώθηκαν στην επίθεση. Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε μια μέρα, στα σχεδόν πέντε χρόνια του συριακού πολέμου.

Πηγή της συριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν τουλάχιστον 250 άτομα, ανάμεσά τους φιλοκυβερνητικούς μαχητές και τις οικογένειές τους.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ορισμένα από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταγράφει τα περιστατικά βίας στη Συρία, είπε ότι οι νεκροί είναι δεκάδες.

«Οι λεπτομέρειες είναι δύσκολο να  επιβεβαιωθούν, αλλά οι νεκροί είναι δεκάδες» είπε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν στο πρακτορείο Reuters.

Άλλη πηγή δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε «σφαγή αμάχων».

Ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε ότι περίπου 400 άμαχοι απήχθησαν από τη συνοικία Αλ-Μπεγκαϊλίγια και από άλλα παρακείμενα προάστια.

 «Ανάμεσα στους απαχθέντες, που όλοι τους είναι σουνίτες μουσουλμάνοι, όπως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, είναι γυναίκες, παιδιά και οικογένειες φιλοκυβερνητικών μαχητών. Οι άμαχοι αυτοί οδηγήθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στο δυτικό τμήμα της επαρχίας και στη γειτονική επαρχία Ράκα» διευκρίνισε.

Η επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου. Μία έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου ακολουθήθηκε από χερσαία επίθεση.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις απάντησαν με βομβαρδισμούς και πυρά

.Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έριξε με αεροσκάφη βοήθεια στους αμάχους που έχουν αποκλειστεί εξαιτίας της πολιορκίας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ρωσικά τμήματα σε σημεία κοντά στην περιοχή της επίθεσης.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας είπε στο πρακτορείο Sputnik ότι οι δυνάμεις του συριακού στρατού απώθησαν τους τζιχαντιστές.

«Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισήλθαν στη συνοικία αλ Μπεγκαϊλίγια χθες το βράδυ και σφαγίασαν ολόκληρες οικογένειες. Ο στρατός κατευθύνθηκε προς την περιοχή και έσωσε τον πληθυσμό. Πραγματοποιήθηκαν μάχες με τους τζιχαντιστές του ΙΚ που οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες της οργάνωσης και οι εναπομείναντες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν σε γειτονικές περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Μοχάμαντ Καντίρ.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη «της ευρείας κλίμακας επίθεσης» που εξαπέλυσε σε αρκετά μέτωπα στην πόλη και στα περίχωρα της, υποστηρίζοντας με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι απέκτησε τον έλεγχο της συνοικία Μπεγκαϊλίγια.

Σε ανακοίνωσή της, που μετέδωσε το SANA, η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε «τις ωμές και άνανδρες σφαγές που διέπραξαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ εναντίον κατοίκων της αλ Μπεγκαϊλίγια στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ».

In.gr