Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση

18.11.2015

Την ιδιαίτερη σημασία της ανάληψης πρωτοβουλιών που θα ενημερώνουν και θα ευαισθητοποιούν σε θέματα προστασίας και στήριξης των παιδιών από φαινόμενα εκμετάλλευσης και κακοποίησής τους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού κ. Έλενας Ράπτη, η οποία ως μέλος του δικτύου κοινοβουλευτικών για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει αναλάβει το συντονισμό της καμπάνιας «1 στα 5» στη χώρα μας, τίτλος που υποδεικνύει το ποσοστό των παιδιών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που έχουν πέσει θύματα τέτοιου είδους εκμετάλλευσης. Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι απ’ όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο την προώθηση της εθνικής και διεθνούς συνεργασίας εναντίον της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών και την υπογραφή από τα εθνικά κοινοβούλια της Συνθήκης Lanzarote.

Ο κ. Βούτσης στο χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο φαινόμενο των ασυνόδευτων παιδιών που ακολουθούν τις προσφυγικές ροές και αποτελούν «μια απίστευτα ευπαθή, ιδιαίτερη και καινούρια ομάδα, στην οποία θα πρέπει κανείς να δώσει τη στήριξή του, ώστε να μην αφεθούν παιδιά εκτεθειμένα προς εκμετάλλευση». Υπενθύμισε ακόμα τις εκατοντάδες παιδιά που χάθηκαν από τα φανάρια των δρόμων την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, «απ’ όπου μαζεύτηκαν για να μη φαίνονται στους ξένους, χωρίς ποτέ να έχει καταγραφεί η τύχη τους».

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη όλες και όλους όσοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την προστασία των παιδιών και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και διαβεβαίωσε ότι «το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα στέρξει σε ό,τι χρειαστεί, από κάθε άποψη, έτσι ώστε σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε μια σειρά άλλα, μέσα σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, να υπάρχει η καλύτερη δυνατή στήριξη και βοήθεια».