Το Σάββατο 28/1, η Ένωση Πολυμελών Οικογενειών Ωρωπού διοργάνωσε στην κατάμεστη από νέους ανθρώπους αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ, την ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας για το 2017.
Την βασιλόπιτα ευλόγησαν 8 ιερείς της περιοχής μας με προεξάρχοντα τον Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής πρωτοπρ. Αναστάσιο Τραϊφόρο ο οποίος μετέφερε της ευχές του Σεβασμ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Κυρίλλου.
Την πολύ ζεστή αυτή εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ωρωπού κος Θωμάς Ρούσσης. Στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις πολυμελείς οικογένειες και στην αναγκαιότητα στήριξής τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Οι πολύτεκνοι και οι πολυμελείς οικογένειες είναι δυστυχώς ξεχασμένες από την πολιτεία, και ειδικά στα χρόνια της κρίσης είναι εντελώς ξεχασμένες! Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε Πρόεδρε, σας ανακοίνωσα ποιες είναι οι προθέσεις μας όσον αφορά στις πολυμελείς οικογένειες. Και εσείς πιστεύω εκπλαγήκατε από τις προθέσεις αυτές! Μετά από πρόταση του ΔΣ της Ε.Π.ΟΙ.Ω. και την ανταλλαγή απόψεων στη συνάντηση που επακολούθησε, και επειδή κατανοούμε τα προβλήματά σας και την μεγάλη προσπάθεια που κάνετε, στο επόμενο ΔΣ θα περάσουμε μειώσεις χωρίς οικονομικά κριτήρια! Για το νέο έτος εύχομαι καλή χρονιά και Υγεία! Υγεία, αισιοδοξία, θετική δημιουργική σκέψη και θα τα καταφέρουμε».
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν επίσης ο Αντιδήμαρχος κος Δημήτριος Βελτανιώτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Στέργιος Γκικάκης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ κος Μιχάλης Τόλιας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΩ κος Στέφανος Δάβρης, ο πρόεδρος της Β’ Βάθμιας Σχολ. Επιτροπής Δήμου Ωρωπού κος Γιώργος Μαντάς καθώς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Ε.Π.ΟΙ.Ω. κος Γιώργος Στεφανουδάκης αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πολυμελείς οικογένειες και στο δημογραφικό πρόβλημα που έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις:
«Η ΕΠΟΙΩ διανύει φέτος τον 6ο χρόνο ζωής της. 160 οικογένειες, με 800 προστατευόμενα μέλη.
Τα Παιδιά είναι το μέλλον μας… Είναι μια φράση που την ακούμε πολύ συχνά. Σχεδόν πάντα όμως, αυτός που την χρησιμοποιεί δεν συνειδητοποιεί τι σημαίνει στην πράξη το να μεγαλώνεις παιδιά, και μάλιστα, πολλά παιδιά… Τι θυσίες και τι αυταπάρνηση συνεπάγεται μια τέτοια επιλογή… Πρέπει όμως επιτέλους να γίνει ξεκάθαρος σε όλους ο διαχωρισμός ανάμεσα στην οικογενειακή, αναπτυξιακή πολιτική και στην καταπολέμηση της φτώχειας. Δύο τελείως διαφορετικές ανάγκες της κοινωνίας μας που δεν πρέπει να συγχέονται. Κάθε νέο παιδί που γεννιέται, είναι μια επένδυση στο μέλλον της κοινωνίας μας. Είναι μια νέα παραγωγική μονάδα που θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ, θα καταναλώσει, θα πληρώσει φόρους και εν τέλει θα συντηρήσει το ετοιμοθάνατο, ανταποδοτικό ασφαλιστικό μας σύστημα. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποβιβάζεται σε δαπάνη! Δεν είναι παράδοξο, να επιδιώκουμε την Αειφόρο Ανάπτυξη δίδοντας έμφαση μονοδιάστατα στη διαχείριση των φυσικών πόρων τη στιγμή που ο ανθρώπινος παράγοντας, -ο υπ΄αριθμόν 1 σημαντικότερος πόρος-, απειλείται;
Στην Ελλάδα, την τελευταία 5ετία, για πρώτη φορά από το 1931, είχαμε συνολικά 90.000 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις. Με άλλα λόγια, «χάσαμε» δύο πόλεις στο μέγεθος των Ιωαννίνων και της Άρτας μέσα σε 5 μόλις χρόνια. Το 2016 “χάσαμε” άλλη μια πόλη, αυτή τη φορά στο μέγεθος του Πύργου! Και κάθε επόμενη χρονιά, θα «χάνουμε» όλο και μεγαλύτερες πόλεις αν δεν γίνει κάτι άμεσα! Αυτή τη στιγμή στον δείκτη γεννήσεων, η χώρα μας κατατάσσεται στη θέση 218 παγκοσμίως ανάμεσα σε 226 χώρες. Να σας δώσω και ένα παράδειγμα από τα δικά μας στοιχεία εδώ στον Ωρωπό. Με βάση το αρχείο μας, το 2003 είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων με 44 νέα παιδιά οικογενειών της ΕΠΟΙΩ. Ξέρετε πόσα παιδιά γεννήθηκαν μέσα στο 2016; Μόλις 4 !!!!
Την ίδια ώρα που χώρες όπως η Γαλλία και η Σουηδία, δαπανούν σχεδόν το 4% του ΑΕΠ τους για την οικονομική στήριξη της οικογένειας, η Ελληνική Πολιτεία όχι μόνον δεν πράττει τα αυτονόητα, αλλά τιμωρεί τις πολυμελείς οικογένειες με τους πιο ευφάνταστους τρόπους!
Είτε θεωρώντας τα παιδιά ως τεκμήριο, είτε βάζοντας φόρο πολυτελείας και υπολογίζοντας ανύπαρκτα τεκμαρτά εισοδήματα ακόμη και στο μοναδικό πολυτεκνικό αυτοκίνητο, είτε με συνεχή αύξηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και σε αγαθά πρώτης ανάγκης (που υποχρεωτικά -λόγω μεγέθους- καταναλώνει σε μεγαλύτερες ποσότητες η πολυμελής οικογένεια), είτε μη λαμβάνοντας υπόψη στα διάφορα εισοδηματικά κριτήρια τα -αναγκαστικά- στεγαστικά τους δάνεια.
Σήμερα, που η δημογραφική και η οικονομική κρίση έχει ξεσπάσει σε ολόκληρο τον προηγμένο κόσμο και στην Ελλάδα στη χειρότερη μορφή της, οι πολυμελείς οικογένειες δεν είναι το πρόβλημα…. Είναι η λύση! Είναι μετάγγιση νέου αίματος!»
Παράλληλα, στα πλαίσια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν 21 μαθητές οικογενειών της ΕΠΟΙΩ που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Ανώτατη εκπαίδευση. Ανάμεσα στους βραβευθέντες, ξεχώρισαν οι δύο εισαγωγές στην Ιατρική Σχολή, η εισαγωγή στη Σχολή Ικάρων/ΣΜΑ και η πρωτιά στο Παιδαγωγικό της Αθήνας.
Στη συνέχεια διανεμήθηκαν δωροεπιταγές χορηγών σε μέλη της ΕΠΟΙΩ και ακολούθησε κέρασμα. Παράλληλα, σε διαμορφωμένη αίθουσα του ΕΠΑΛ, τρεις κλόουν και ταχυδακτυλουργοί απασχόλησαν δημιουργικά τα μικρά παιδιά δίνοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση.