Εκδήλωση της Κοινωνίας Πρώτα για την Αριστερά στην Κυβέρνηση: Στήριξη αλλά και εποικοδομητική κριτική

4.3.2016

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-συζήτηση, που διοργάνωσε η «Κοινωνία Πρώτα» στο  Polis Café, χθες Πέμπτη 3 Μαρτίου, με τη συμμετοχή του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Ρήγα, του Ευρωβουλευτή, Στέλιου Κούλογλου, του Βουλευτή, Θεόδωρου Παραστατίδη και του Οδυσσέα Βουδούρη, συντονιστή της Κοινωνίας Πρώτα.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης, ο Οδυσσέας Βουδούρης τόνισε πως η Κοινωνία Πρώτα διαχρονικά και με συνέπεια υποστήριξε το πολιτικό εγχείρημα της ανατροπής με όρους ρεαλισμού. Αναλαμβάνοντας ρόλο καταλύτη στην πολιτική συμμαχιών, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2012, έδωσε μάχη στις περιφερειακές εκλογές του 2014 και συνέβαλε καθοριστικά στην αποτροπή της παράτασης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τη θέση της στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Βουδούρης εξήγησε πως η Κοινωνία Πρώτα αντιλαμβάνεται την συμφωνία με τους δανειστές ως έναν τακτικό ελιγμό και ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές προοδευτικές κοινωνικές τομές, παρά τους όποιους Μνημονιακούς εκβιασμούς. Τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είναι η επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων, εάν το νεοφιλελεύθερο διευθυντήριο των δανειστών επιχειρήσει να υπερβεί τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει.

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις προοπτικές του, με επίκεντρο την οικονομική πολιτική για την ανάπτυξη και την προστασία των οικονομικά αδύναμων. Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε σε περιπτώσεις της διεθνούς εμπειρίας, όπου κόμματα της Αριστεράς παρουσίασαν αδυναμίες διαχείρισης της  εξουσίας με αποτέλεσμα την ήττα τους, παρά τις αρχικές επαναληπτικές εκλογικές τους επιτυχίες. Έθεσε το θέμα της ανάγκης γρηγορότερων αποτελεσμάτων στον εξορθολογισμό του Δημόσιου τομέα. Ο Θόδωρος Παραστατίδης τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε να ψηφίσουμε δύσκολα μέτρα, υπάρχει σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν, ορατή προοπτική να περάσουμε τον κάβο της λιτότητας.

Στην συζήτηση εκφράστηκαν πολλές απόψεις, δίνοντας βάρος, στην υπευθυνότητα που οφείλει να δείξει η Αριστερά αλλά και στην ανάγκη να προβεί η Κυβέρνηση σε βαθύτερες κοινωνικές και θεσμικές τομές, καθώς και να επιδείξει συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική των πολιτικών συμμαχιών, χάρη στην οποία κέρδισε τις εκλογές του 2015.