Εκδικητικό μένος έχει καταλάβει τον Ερντογάν κατά των πραξικοπηματιών

17.7.2016

Εκδικητικό μένος,  απέναντι στους πραξικοπηματίες με ιδιαίτερη σκληρότητα έχει καταλάβει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζίπ Ταγίπ Ερντοιγάν, καθώς σκηνές εξευτελισμού ξετυλίγονται στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη,  σε στρατιωτικούς και δικαστικούς που συλλαμβάνονται.

Ήδη βρίσκεται σε  εξέλιξη  ευρεία εκκαθάριση  στην οποία προχωράει ο Ερντογάν σε στρατεύματα και Δικαιοσύνη την επομένη της  ανεπιτυχούς απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, με τις συλλήψεις να έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τις 6.000 κατά δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης. Με χειροπέδες δεκάδες στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς την Κυριακή. Εμφανής η ανησυχία σε ΕΕ και ΗΠΑ για τις διαστάσεις που λαμβάνει η εκκαθάριση, καθώς και για τη διαφαινόμενη πρόθεση επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο υπασπιστής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνταγματάρχης Αλί Γιαζιτζί.

Ο Ερντογάν ωστόσο προαναγγέλλει ουσιαστικά επιχείρηση αφανισμού των υποστηρικτών Γκιουλέν, με εκκαθάριση του «ιού» σε όλους τους κρατικούς θεσμούς, πέραν στρατού και δικαιοσύνης. Και απαντά σε πλήθος που φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις» πως «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού» παραπέμποντας στην Εθνοσυνέλευση.

Η απόπειρα πραξικοπήματος «δεν δίνει λευκή επιταγή» στον Ταγίπ Ερντογάν να παρακάμψει τις δημοκρατικές αρχές» δηλώνει την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό. «Δεν είναι [το πραξικόπημα] λευκή επιταγή για τον Ερντογάν. Δεν μπορεί να υπάρξουν εκκαθαρίσεις» ανέφερε επισημαίνοντας ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα επαναλάβουν ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας να «ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο»

«Η τήρηση του νόμου, του κράτους του δικαίου και της δημοκρατίας είναι απαράβατες αρχές, οι οποίες δεν μπορούν να εγκαταλείπονται. Είναι. Επίσης, τα καλύτερα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που βιώνει η Τουρκία, με τον πόλεμο στα σύνορά της, την τραγωδία της τρομοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και ο πολιτικός διάλογος. Ιδού τι ζητάμε από την Τουρκία» υπογράμμισε.

Ο επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Γκίντερ Έτινγκερ, απηύθυνε ταυτόχρονα προειδοποίηση στον Τούρκο πρόεδρο να μην περιορίσει περαιτέρω τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα για να περιορίσει ξανά τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία, τότε θα απομακρυνθεί από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυόταν μεν πολιτικά στο εσωτερικό αλλά θα απομονωνόταν στο εξωτερικό» τόνισε.

Σεβασμό του κράτους δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας έχουν ζητήσει ήδη αμφότεροι οι Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ, έχοντας καταδικάσει από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος παρεμβαίνοντας μπροστά στις εξελίξεις υπέρ του Ερντογάν.

Η Τουρκία μπαίνει σε μια νέα φάση πρωτοφανούς ανάδειξης αυταρχικών μεθόδων διακυβέρνησης κάτι που επιβεβαιώνει τον κίνδυνο ο Ερντογάν να καταλήξει ο ίδιος σε δικτάτορας με το μανδύα της δημοκρατικής εκλογής του και της στήριξης του λαού. Αυτές οι εξελίξεις απομακρύνουν την Τουρκία από τον πολιτισμένο κόσμο της Δύσης και την ΕΕ και την βυθίζουν στο βαθύ κράτος της αδιαφάνειας και της τρομοκρατίας. Ανοίγει μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία της με την κατάλυση του κράτους δικαίου. Μετατρέπεται σε μια τριτοκοσμική ανατολίτική χώρα η οποία τα επόμενα χρόνια θα υποστεί τεράστια ζημιά σε πολιτικό και οικονο0μικό επίπεδο αλλά και αξιοπιστίας της πολιτικής οντότητάς της.