Εκδιώχθηκε η Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων της Μαλακάσας από Το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

6.5.2016

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής εμφανίστηκαν στο στρατόπεδο «Γερακίνη» στη Μαλακάσα και ανακοίνωσαν πως οι ίδιοι θα έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία του στρατοπέδου, αντί για το στρατό, αφαιρώντας τη δικαιοδοσία λειτουργίας της αποθήκης ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης από την Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων Μαλακάσας, που από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των προσφύγων.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομάδα Αλληλέγγυων στο facebook έχει ως εξής:

Τελικά το πρόσωπο της εξουσίας είναι πάντα ίδιο;

Στόχος της πάντα είναι να επιβάλει την θέλησή της, με σκοπό την εδραίωσή της;
Ας δούμε τα γεγονότα.

Μετά από 45 μέρες πλήρους απουσίας του υφυπ. μεταναστευτικής πολιτικής από το ΑΚΦΠ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ, εμφανίστηκαν 2 εκπρόσωποί του (Χαρά Στάγκου, Κώστας Τσουκαλής) και μας ανακοίνωσαν ότι πλέον αυτοί θα έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία του στρατοπέδου ,αντί του στρατού.
Με αυταρχισμό και υπεροψία αποφασίζουν ν΄αφαιρέσουν τη δικαιοδοσία λειτουργίας της αποθήκης ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης από την Ομάδα Αλληλεγγύης που από την 1η ώρα συνέδραμε στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.
Αλήθεια που ήταν το υπουργείο και κατ΄επέκταση η κυβέρνηση, όταν εναπόθεσε σαν τα ζώα αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους σ΄ένα απέραντο στρατόπεδο με 10 τουαλέτες για 1000 άτομα;

Χωρίς μέριμνα για επαρκές φαγητό, για το γάλα των παιδιών, χωρίς μέριμνα για τις 35 περίπου έγκυες γυναίκες (ήδη έχουμε 3 νεογέννητα πλέον),χωρίς γυναίκα γυναικολόγο, χωρίς παιδίατρο, χωρίς ένα σαπούνι, χωρίς επαρκείς κουβέρτες μες΄το καταχείμωνο, χωρίς παπούτσια, χωρίς φάρμακα, χωρίς πάνες για τα μωρά, χωρίς, χωρίς χωρίς…;

Αυτές και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες καθημερινές ανάγκες κάλυψε -με την εκπληκτική ανταπόκριση των πολιτών- η Ομάδα Αλληλεγγύης.
Προσπάθειά μας απ τις πρώτες μέρες ήταν η συνδιαχείριση μαζί με τους πρόσφυγες της αποθήκης, με σκοπό την εμπέδωση του πνεύματος της αλληλεγγύης ώστε οι ίδιοι οι πρόσφυγες να διαχειρίζονται την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρ΄όλο που ο πληθυσμός του στρατοπέδου αύξανε σταδιακά, σοβαρά προβλήματα παραβατικότητας (που είναι συνηθισμένο σε συνθήκες απόγνωσης που βιώνουν οι πρόσφυγες) είχαν αποφευχθεί.
Πιστεύουμε πως ο ρόλος της ομάδας αλληλεγγύης υπήρξε καταλυτικός για την «ηρεμία» του στρατοπέδου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση.

Εδώ και λίγες μέρες λοιπόν οι εγκάθετοι του υπουργείου απέκλεισαν την παρουσία μας απ τον χώρο που εμείς δημιουργήσαμε με την δικαιολογία ότι όλα -τώρα που ήρθαν- θα μπουν στη σωστή βάση και θα λειτουργούν καλύτερα.
Αποτέλεσμα;

Οι πρόσφυγες έχουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης εδώ και 8 μέρες! Είναι ανάστατοι!
Αλήθεια με ποιο δικαίωμα και ποια αιτιολογία οι υπάλληλοι της κυβέρνησης κάνουν κατάχρηση των πραγμάτων που πρόσφεραν οι πολίτες απ το υστέρημά τους και τα εμπιστεύτηκαν στην ομάδα αλληλεγγύης για τη διανομή τους?
Μήπως θέλουν να κάνουν κηδεία με ξένα κόλλυβα;

Τελικά, γιατί στερούν τα αναγκαία απ τους πρόσφυγες;
Μας ανέλυσαν τα μεγαλόπνοα (!) σχέδιά τους για τη Μαλακάσα.
Θα….Θα….Θα…..και ξεκίνησαν….. απ τη προσπάθεια απομάκρυνσης της Ομάδας Αλληλεγγύης.
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!
Μας είπαν ότι θα φέρουν “εθελοντές” δικούς τους!
Αλήθεια, αν όντως αυτοί είναι “εθελοντές” γιατί δεν εμφανίστηκαν εδώ και 50 μέρες;
Πως μοιράζεται το κίνημα αλληλεγγύης σε “δικούς τους” και σε “άλλους”;
Μήπως στόχος αυτών των ενεργειών είναι η διάλυση των ανεξάρτητων δομών- ομάδων αλληλεγγύης και κατά συνέπεια η φίμωση όλων των φωνών που διαφωνούν με τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το προσφυγικό;
Για να μιλάμε καθαρά, κι επειδή η «Ομάδα Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες του ΑΚΦΠ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ» δεν είναι τσιφλίκι κανενός αλλά λειτουργεί κι αποφασίζει συλλογικά, δηλώνουμε ότι “κρατικό εθελοντισμό” εμείς δεν θα κάνουμε!
Θα επιμείνουμε ανεξάρτητα και αλληλέγγυα.

ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΑΚΦΠ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ

Μαλακάσα 6/5/16

https://www.facebook.com/refugeesmalakasa/photos/a.1585285591788974.1073741828.1585275155123351/1617161448601388/?type=3&theater&__mref=message_bubble έ