Η αντίστροφη μέτρηση για την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού, όνειρο γενεών, ξεκίνησε, χθες, 6 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με μια συμβολική εκδήλωση στο κλειστό Γυμναστήριο Σχηματαρίου.
Με σύνθημα «Καθαρός Ασωπός-Από την ιδέα στην πράξη» Εκκλησία, Πολιτειακή και Πολιτική Ηγεσία της χώρας, Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς, ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην οικολογική καταστροφή του Ασωπού ποταμού και της ευρύτερης περιοχής Σχηματαρίου-Οινοφύτων.
Η αρχή μιας νέας εποχής για τον Ασωπό έγινε με μια απόλυτα επιτυχημένη οργανωτικά αλλά και ουσιαστικά εκδήλωση, με δράσεις για την οικολογία και το σεβασμό στο περιβάλλον. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη συμβολική δεντροφύτευση μαις ελιάς, στον αύλιο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Σχηματαρίου, για να θυμίζει την ιστορική στιγμή.
Οι δράσεις διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Τανάγρας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, με τη συμμετοχή του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ Ιερωνύμου, υπουργών της κυβέρνησης, του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντη, της κας Ντ. Μπακογιάννη, πρώην υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, του επιχειρηματικού κόσμου της Βοιωτίας αλλά και εκατοντάδων πολιτών. Ομόθυμα οι παριστάμενοι διατράνωσαν τη θέλησή τους να αλλάξουν την μοίρα της περιοχής με πράξεις κι όχι μόνο με λόγια.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος στην ομιλία του, επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην προστασία του Περιβάλλοντος, τον οποίο ονόμασε πράσινο πατριάρχη εξαιτίας των αγώνων του για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο τόνισε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος συνεχίζει την παράδοση για την προστασία του Ασωπού ποταμού.
Έκανε λόγο για «μιαν εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το περιβάλλον, σε πλανητικό επίπεδο. Και υπ’ αυτή την έννοια η φετινή επέτειος της ημέρας του περιβάλλοντος πρέπει να μείνει ως επέτειος βαθιάς περίσκεψης».
«Η ορθοδοξία έχει μέσα στην ψυχή της τον άνθρωπο, είναι εκείνη η οποία από την φύση της είναι προορισμένη να υπερασπίζεται το περιβάλλον. Γιατί το περιβάλλον είναι εκείνο το οποίο δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο να ζήσει. Εκ Θεού προέρχεται ο άνθρωπος και χωρίς το Περιβάλλον δεν έχει κανένα νόημα η αποστολή του» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και επεσήμανε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος, ιδίως μετά τα βαρύτατα πλήγματα που έχει υποστεί εξαιτίας της προκλητικής ανθρώπινης αδιαφορίας και της άναρχης παγκόσμιας ανάπτυξης, καθίσταται πλέον υπαρξιακό διακύβευμα για την ανθρωπότητα.
Όλοι οι λαοί του πλανήτη πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε χρέος ν’ αντιμετωπίσουμε, όσο είναι ακόμη καιρός, τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι μεγάλες οικονομικές -και όχι μόνο- δυνάμεις, που μάλιστα φέρουν, εξαιτίας των πολιτικών τους, μεγάλο μέρος ευθύνης, για την πρόκληση των κλιματικών αλλαγών και για την συνακόλουθη υποβάθμιση του περιβάλλοντος αρνούνται ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και παλινδρομούν αναφορικά με την εκπλήρωση των προσφάτως μόλις συμφωνηθέντων διεθνώς. Είναι παρήγορος οιωνός το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, εξέφρασε απεριφράστως την προσήλωσή της στον αγώνα για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής και για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Η Ελλάδα, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντάσσεται πλήρως σ’ αυτό τον αγώνα. Κάθε πραγματικός Ευρωπαίος πρεσβεύει συνειδητά ότι η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο, και όχι το αντίστροφο. Είναι η θεμελιώδης αυτή αρχή η οποία προσδιορίζει λοιπόν και την όλη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος
Για την άρρηκτη και στενή σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης μίλησε κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. «Ο φυσικός κόσμος όπως κι ο άνθρωπος είναι του Θεού. Όλα τα μέρη της φύσεως είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε για αναγκαιότητα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και επίλυση της κρίσης του Ασωπού. «Η κρίση του Ασωπού αναδεικνύει την αξία της επιστημονικής έρευνας. Ο Ασωπός είναι ένας μικρόκοσμος της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης».
Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο «βαρύ οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει ο κόσμος μας στην γη», ενώ κάλεσε όλους, πολιτεία και πολίτες να σταθούν «στην πρώτη γραμμή ως φύλακες του περιβάλλοντος. Καθαρός Ασωπός σημαίνει καθαρός κόσμος».
Ο κ. Φάμελλος
Για την κλιματική κρίση και για την ανάγκη μιας παγκόσμιας ισχυρής συμμαχίας μίλησε κι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς, συνεργαζόμαστε για την περιβαλλοντική ανόρθωση κι αποκατάσταση του Ασωπού» δήλωσε και ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων, έργων και παρεμβάσεων, όπως η προώθηση έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων, απορρύπανσης, έργων για τα στερεά απόβλητα. «Θα τα καταφέρουμε, πρέπει να υπάρξει μια ισόρροπη σχέση φύσης, εργασίας, ανάπτυξης και οικονομίας. Το περιβάλλον, το κλίμα, οι φυσικοί πόροι είναι η βάση της οικονομίας. Το περιβάλλον είναι η ταυτότητα της Ελλάδας όπως είναι ο πολιτισμός κι η ιστορία της» τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Ο κ. Χαρίτσης
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε ότι το έργο του Ασωπού είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για το περιβάλλον και την οικονομία. «Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι δευτερεύον θέμα. Πρέπει τώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε την στήριξη του έργου και χρηματοδοτικά και θεσμικά. «Στη συμφωνία με τους θεσμούς συμπεριλαμβάνεται μια ρύθμιση που αφορά στη χρηματοδότηση της βιομηχανίας για την μείωση του ενεργειακού της κόστους, αλλά και χρηματοδότηση βιομηχανιών, ώστε να ανταποκριθούν στις ενεργειακές τους υποχρεώσεις, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα καλύψει την περίοδο μέχρι το 2021», ενώ τόνισε ότι το έργο του Ασωπού θα στηριχθεί χρηματοδοτικά κι από το νέο ΕΣΠΑ και από το νέο ταμείο υποδομών.
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, για το ειδικό πρόγραμμα σχετικά με την δημιουργία νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων. «Συντονιζόμαστε με όλες τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Από το κράτος μέχρι και τους πολίτες για να αλλάξουμε σελίδα χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος. Κι ίσως ο Ασωπός γίνει πιλότος για αντίστοιχες παρεμβάσεις σε άλλα σημεία».
Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος
Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στην ανάγκη ο Ασωπός ποταμός να μεταβληθεί σε μια καθαρή πηγή ζωής για την περιοχή με ανοιχτές καθαρές βιομηχανίες. Η προστασία του Ασωπού είναι σεβασμός στο περιβάλλον και την οικολογία. Είναι πολιτισμός. Και συνεχάρη όλους όσους ένωσαν τις δυνάμεις τους γι αυτό το μεγάλο έργο.
Ο κ. Μπακογιάννης
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για την προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας και των φορέων της Στερεάς Ελλάδας ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης.
«Τα νερά του Ασωπού που κάποτε μας διαιρούσαν, σήμερα μας ενώνουν», είπε χαρακτηριστικά και ανέπτυξε τους άξονες στους οποίους βασίζεται η προσπάθεια αναμόρφωσης του Ασωπού και ολόκληρης της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων για την επίτευξη του τελικού στόχου.
Ο κ. Μπακογιάννης αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε: «Καλωσορίζουμε με ταπεινότητα και σεβασμό τον πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας που με διορατικότητα εδώ και χρόνια έχει αφιερωθεί στην προστασία του περιβάλλοντος. Ως παγκόσμιο σύμβολο της μοναδικής σχέσης οικολογίας και πνευματικότητας, προσδίδετε διεθνή ακτινοβολία στην απαίτηση του τόπου μας για υγεία και ευημερία. Η παρουσία Σας σήμερα εδώ αποτελεί παγκόσμιας εμβέλειας μήνυμα σε μια περίοδο ανατροπών των διεθνών συσχετισμών για το περιβάλλον».
Ο Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας υποστήριξε ότι «Για πολλά χρόνια και εμείς εδώ τρώγαμε τα σωθικά μας. Από τη μία το ιδιωτικό συμφέρον, από την άλλη το δημόσιο.
Από τη μία η ανάπτυξη, από την άλλη το περιβάλλον.
Από τη μία οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες, από την άλλη τα παιδι μας.
Καρκινοβατούσαμε. Δημιουργούσαμε προβλήματα αντί να τα λύνουμε.
Όλες αυτές τις αντιθέσεις εμείς σήμερα εδώ τις πνίγουμε, και τις πνίγουμε συμβολικά στα νερά του Ασωπού που κάποτε μας διαιρούσαν και σήμερα μας φέρνουν πιο κοντά.
Γιατί κάτι στα αλήθεια διαφορετικό συμβαίνει σήμερα εδώ. Και δίνει μια ηχηρή απάντηση.
Πετύχαμε μια σύνθεση την οποία επικυρώνει με την παρουσία της η πολιτειακή, η πνευματική και η θρησκευτική ηγεσία του τόπου στο ύψιστο επίπεδο.
Πριν από δύο χρόνια πήραμε μια απλή απόφαση: να πάψουμε να γκρινιάζουμε, να μεμψιμοιρούμε και να αλληλοκατηγορούμαστε. Να δουλέψουμε όλοι μαζί.
Χωρίς να περιμένουμε τα πάντα από το Κράτος. Από κάτω προς τα πάνω. Με πίστη στις δικές μας δυνάμεις.
Καθίσαμε γύρω από ένα τραπέζι. Αυτοδιοίκηση, βιομηχανίες και ολόκληρη η κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας.
Και όταν σηκωθήκαμε, μετά από έναν εξαντλητικό διάλογο και μια μακρά, επίμονη και επίπονη, διαβούλευση, δώσαμε τα χέρια πάνω από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βασισμένο σε τρείς άξονες:
πρώτος και κυριότερος η δημόσια υγεία,
δεύτερος το περιβάλλον, η εξυγίανση και απορρύπανση ενός δηλητηριασμένου για χρόνια τόπου,
τρίτος η βιώσιμη ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τρέξαμε. Δεν επιτρέψαμε να χαθεί χρόνος. Και όπου μπορούσαμε υποκαταστήσαμε και συμπληρώσαμε το κράτος».
Ο κ. Γ. Ταγκαλέγκας
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδας κ Γ. Ταγκαλέγκας αναφέρθηκε διεξοδικά στη δημιουργία των δύο παρατηρητηρίων Υγείας και Περιβάλλοντος που, ήδη, λειτουργούν στα Οινόφυτα και στα στοιχεία που συλλέγονται τα οποία είναι άκρως σημαντικά για την επιστημονική έρευνα αλλά και για τον εντοπισμό των εστιών της μόλυνσης όπως και για την πρόληψη των κατοίκων .
Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας
Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας χαιρετίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια η προσπάθεια για τη διάσωση του Ασωπού ποταμού κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννη. Όπως και στη διαδικασία με την οποία δρομολογήθηκε, μέσα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, νε ενωθούν δυνάμεις και να προκύψει το αποτέλεσμα της εκπόνησης μιας οργανωμένης, μελετημένης και ρεαλιστικής μελέτης-πρότασης αλλά και η εξεύρεση πόρων για την υλοποίησή της.
«Σήμερα» είπε ο κ. Περγάλιας «σταματάμε μια ανεύθυνη και εγκληματική ανάπτυξη που μετέτρεψε τον Ασωπό σε μια ρυπογόνα περιοχή».
Και πρόσθεσε «Η 6η Ιουνίου, μετά από σαράντα χρόνια άναρχης ανάπτυξης, βρίσκει το Δήμο μας σε μια κρίσιμη καμπή. Βρισκόμαστε στην αφετηρία αποκατάστασης του Ασωπού ποταμού μέσα από ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα όπου θα συνυπάρχει η ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία με απόλυτο σεβασμό περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Για τη συνύπαρξη καθαρών βιομηχανιών, με δουλειά για όλους και καθαρό περιβάλλον».
Ο κ. Γ. Κτιστάκης
Ο μελετητής της πρότασης για την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού Καθηγητής κ. Γ. Κτιστάκης από την πλευρά του χαιρέτησε χαιρέτισε την απόφαση για την οικολογική διάσωση της περιοχής αλλά έσπευσε να τονίσει ότι χρειάζεται αξιοπιστία, διαφάνεια και άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να ολοκληρωθεί η πρόταση.
Ποιοι παρέστησαν στην εκδήλωση
O Ασωπός ένωσε και φαίνεται ότι θα ενώσει τον πολιτικό κόσμο. Είναι ένα έργο ζωής Ένα έργο που μπορεί να γίνει πιλότος και για άλλα ανάλογα ώστε, επιτέλους, η χώρα μας περιβαλλοντικά να αλλάξει βηματισμό και να εκσυγχρονιστεί ακολουθώντας χώρες του Βορρά που έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητάς τους τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος και την αειφόρο ανάπτυξη.
Την εκδήλωση στο Σχηματάρι τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ Ιερώυμος, οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Περγάμου κ Ι. Ζησιούλας και Γαλλίας κ. Εμμανουήλ καθώς και όλοι οι Μητροπολίτες των όμορων νομών της Βοιωτίας.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Σ. Φάμελλος, ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ Αλ.. Χαρίτσης ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης και ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ Γ. Μπαλάφας.
Την Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε η πρώην υπουργός κα Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης παρέστη ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντης, η πρώην υπουργός κ Κ. Μπατζελή οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Θηβαίος και της Νέας Δημοκρατίας κ. Αν. Κουτσούμπας, Αθ. Μπούρας, Β. Οικονόμου και Σ. Κεδίκογλου οι πρώην υπουργοί κ Αθ. Γιαννόπουλος και κ Ν. Χριστοδουλάκης, οι πρώην Βουλευτές Μιχ. Γιαννάκης, Ν. Καράμπελας και Ν. Κτιστάκης.
Ακόμη η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φ. Παπαθωμά, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Στ. Ελλάδας κ. Γ. Ταγκαλέγκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Π. Φιίππου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Αττικής κ. Αθ. Αθανασόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Τανάγρας κ. Ευ. Γεωργίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ι. Στεργίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας κ. Ν. Κουδούνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Π. Αγνιάδης, και η Διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθηνά Λινού.
Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Δήμος Ωρωπού κ Θ Ρούσσης με τον Αντιδήμαρχο κ. Δ. Βελτανιώτη, Λαμίας κ Ν. Σταυρογιάννης, Λιβαδειάς κα Γ. Πούλου, Χαλκίδας κ. Χρ. Παγώνης, .Ερέτριας κα Αμφιτρίτη Αλημπατέ, Αγρινίου κ. Γ. Παπαναστασίου, Καρπενησίου κ. Ν. Σουλιώτη,ς Φυλής κ Γ. Παππούς, ο πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Ν. .Χιωτάκης, οι Αντιδήμαρχοι Τανάγρας κ. Ηλ. Δημητρίου, Γ Αναστασίου, Ν. Πέτρου και Μ. Νίκα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχ. Κουρουτός και το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων Εκπρόσωποι φορέων, της επιστημονικής κοινότητας καθώς και πλήθος κόσμου που κατέκλυσαν το κλειστό Γυμναστήριο Σχηματαρίου..
Παρών και ο π. Γιάννης Οικονομίδης, ο ρασοφόρος ακτιβιστής που ανέδειξε το πρόβλημα του Ασωπό, πριν από περίπου μια οκταετία, έδωσε μάχες και σήμερα βλέπει τους αγώνες του να αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Μιλώντας στην «Άποψη τώρα» εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την εκδήλωση και τη διάσταση που έχει πάρει, πλέον, η υπόθεση εξυγίανσης του Ασωπού ποταμού λέγοντας ότι τώρα αρχίζει η προσπάθεια και η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει την Περιφέρεια αλλά και το Δήμο Τανάγρας ώστε να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο έργο ζωής για την περιοχή». Αλλά και ο έτερος πρωτοπόρος για τη διάσωση του Ασωπού ποταμού κ. Χρ. Παναγόπουλος.
Οι φωτογραφίες: PHOTO ART Antonis Mokas Photographer