Εκλογές στην Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο -Παίρνει και τη Βουλή

Θρίαμβο κατέγραψε ο Ερντογάν από τον πρώτο γύρο. Αυτό δείχνουν οι κάλπες στην Τουρκία σύμφωνα με το Anadolu, καθώς στο 98,2% των καταμετρημένων ψήφων συγκεντρώνει 52,5%. Ωστόσο, η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα και μιλά για β’ γύρο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης. Αλλά η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νοθεία και επιμένει ότι δεν έχουν καταμετρηθεί εκατομμύρια ψήφων, ακόμη.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλέντ Τεζτσάν επέμεινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

Η επινίκια ομιλία του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε νικητής των εκλογών σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός του με τους εθνικιστές διατηρεί την πλειοψηφία στη βουλή.

«Το έθνος μας μου ανέθεσε την ευθύνη της προεδρίας και της εκτελεστικής εξηουσίας. Με τον ίδιο τρόπο ανέθεσε μια μεγάλη ευθύνη στη βουλή στη Συμμαχία του Λαού και στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», είπε.

«Ελπίζω κανείς να μη βλάψει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιά σ’ αυτές τις εκλογές και τα αποτελέσματά τους για να κρύψει την αποτυχία του».

Τόνισε δε ότι η Τουρκία πρέπει να αφήσει πίσω το κλίμα πόλωσης των εκλογών προσθέτοντας ότι η χώρα του θα εμμείνει στη βελτίωση του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Υιοθετώντας συμφιλιωτικούς τόνους στην επινίκια ομιλία του ο Ερντογάν τόνισε ότι τα κόμματα πρέπει να ξεχάσουν ό,τι ελέχθη στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έδωσε μάθημα Δημοκρατίας στον κόσμο.

Υπογράμμισε δε ότι παραμένει αφοσιωμένος στην ολοκλήρωση των φαραωνικών του σχεδίων, όπως η διάνοιξη της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης και η κατασκευή των πρώτων made in Turkey αυτοκινήτων.

Αναφερόμενος σε ζητήματα ασφάλειας και τον πόλεμο κατά των «τρομοκρατικών» ομάδων είπε: «Θα συνεχίσουμε να απαντούμε με πυγμή σ’ εκείνους που προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» που υποστηρίζουν, αναφερόμενος στο PKK και το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επρόκειτο στη συνέχεια να μεταβεί κατευθείαν στην Άγκυρα για να εκφωνήσει τον επινίκιο λόγο του από το μπαλκόνι του αρχηγείου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΠ, αλλά το ανέβαλε προσωρινά προκειμένου να επισκεφθεί στο νοσοκομείο ένα παιδί που τραυματίστηκε στη διάρκεια πανηγυρισμών μπροστά από το προεδρικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πρώτες δηλώσεις Ερντογάν -AP Photo/Lefteris Pitarakis

Οι δηλώσεις του Μπαχτσελί

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και σύμμαχος του Τούρκου προέδρου δήλωσε ικανοποιημένος με την νίκη του Ερντογάν και την «ιστορική επιτυχία» του κόμματός του: «Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος με τον νέο σύστημα από τον πρώτο γύρο αιφνιδιάζοντας εκείνους που ανέμεναν κρίση. Το κόμμα μας στάθηκε σταθερά στο πλευρό του κ. Ερντογάν κιαι εξασφάλισε έναν σημαντικό αριθμό εδρών στη Βουλή», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί προσθέτοντας ότι το κόμμα του, το ΜHP είναι τώρα το  «κλειδί» στη Βουλή.

Όπως σημειώνουν διεθνή πρακτορεία, αν το AKP είχε διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα για τον Ερντογάν, γιατί τώρα πουθα στηρίζεται στο MHP, σε περίπτωση που θέλει να θέσει σε ισχύ διατάγματα που απαιτούν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Μπαχτσελί, ο οποίος τον κατηγορούσε παλαιότερα για διαφθορά, αν και οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν δραματικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος προ διετίας.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο 98,2% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέγεται καθώς εξασφαλίζει 52,5%, με περίπου δέκα εκατομμύρια ψήφους περισσότερες απ’ όσες ο κεμαλιστής υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος βγαίνει δεύτερος με 30,7%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,4% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 8,3%.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 98% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 42,4% (293 έδρες), 22,7% και 146 έδρες το CHP του Ιντζέ, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ 10,1% (45 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 11,5% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 67 έδρες, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) πιάνει 11,2% (49 έδρες).

Έτσι το ΑΚΡ επικρατεί στις εκλογές και με το συνασπισμό του με το MHP διατηρεί την πλειοψηφία στη νέα βουλή με 342 επί συνόλου 600 εδρών.

Ιντζέ: Θα μιλήσω μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ είπε ότι θα μιλήσει μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε ορισμένα εκλογικά κέντρα.

H αντιπολίτευση καταγγέλλει παραποίηση του αποτελέσματος

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων και με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84% αντίστοιχα), σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας του BBC.

Ωστόσο, το Anadolu αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζεται στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων, αναφέρει το live blog της εφημερίδας The Guardian

Ταυτόχρονα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακηρύσσει το Ταγίπ Ερντογάν νικητή, αλλά δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από την Ανώτατη εκλογική επιτροπή και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο του 50% των ψήφων.

Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επιμένει: «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».

Ήδη ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί από οπαδούς του Ερντογάν, που ξεχύθηκαν στους δρόμους (Φωτογραφία: ΑΡ) Ήδη ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί από οπαδούς του Ερντογάν, που ξεχύθηκαν στους δρόμους (Φωτογραφία: ΑΡ)

Πηγή:  iefimerida.gr