Εκλογές στην Τουρκία

1.11.2015

 Κρίσιμες πρόωρες εκλογές διεξάγονται,  σήμερα, στη Τουρκία  μέσα σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα ακραίας πόλωσης με   τους αντάρτες του εργατικού Κουρδικού κόμματος  ( ΡΚΚ) και τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν τερματίσει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία και  το όραμα του Ερντογάν να κινδυνεύει να γκρεμιστεί καθώς η χώρα δείχνει να διχάζεται.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η βία των Τζιχαντιστών που εξαπλώνεται από την Συρία, τον αυταρχισμό της ισλαμικής υπερσυντηρητικής κυβέρνησης και τα καραβάνια των χιλιάδων προσφύγων που περνούν μέσα από την Τουρκία αναζητώντας την ελπίδα στην Ευρώπη.

Ο  Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί δεκατρία χρόνια ελπίζει το κόμμα του να αποκτήσει και πάλι την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση την οποία απώλεσε πριν από πέντε μήνες. Τότε , το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν είχε μεν καταλάβει την πρώτη θέση με το 40,6% των ψήφων, αλλά δεν κατέλαβε παρά τις 258 από τις 550 έδρες της τουρκικής Βουλής, κάτι που φάνηκε να ενταφιάζει το όνειρό του να μεταρρυθμίσει το τουρκικό πολιτικό σύστημα, δημιουργώντας μια εκτελεστική προεδρία με ενισχυμένες εξουσίες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το AKP συγκεντρώνει από το 40% ως το 43% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό που δεν του αρκεί για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο νέας αποτυχίας, προσπάθησε να κινητοποιήσει την ύστατη ώρα τους οπαδούς του AKP, με την ελπίδα ότι τα προγνωστικά θα διαψευστούν.

Η κλιμάκωση της βίας ανησυχεί όλο και πιο ανοικτά τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, κυρίως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με μια εντεινόμενη ροή προσφύγων, στην πλειονότητά τους Σύρων, από το τουρκικό έδαφος.

Ο Ταγίπ  Ερντογάν

 Ο Ερντογάν απέφυγε να εμπλακεί ενεργά σ αυτή την προεκλογική περίοδο αλλά γνωρίζει ότι η κατάσταση στη χώρα του είναι εξαιρετικά δύσκολη ειδικά στην νοτιοανατολική πλευρά όπου για την διασφάλιση της ομαλότητας των εκλογών έχουν μετακινηθεί 400 χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί.

 «Η Κυριακή είναι ένα σημείο καμπής για τη χώρα μας», δήλωσε ο Ερντογάν. «Εάν ο λαός μας ταχθεί υπέρ μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, η σταθερότητα θα συνεχιστεί», πρόσθεσε, και «κατόπιν αυτού ελπίζω πως η “νέα Τουρκία” δεν θα βιώσει ξανά τις δυσκολίες που γνώρισε κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών».

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 [06:00 ώρα Ελλάδας] στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τα τελευταία θα κλείσουν στις 17:00 [16:00] στο δυτικό. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το βράδυ.