ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από το Τ.Α. Ωρωπού

ΤΜΗΜΑ  ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  ΩΡΩΠΟΥ

Ε Κ Τ Α Κ Τ Η  Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

     Όπως κάθε καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και των ανέμων, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, όσο αφορά την πρόκληση πυρκαγιάς, από την ρίψη βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 456/76   και Π.Δ. 293/77  , η καύση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων επιτρέπεται μόνο για λόγους ψυχαγωγίας του κοινού κατά τις επίσημες τελετές και εορτές , υπό αυστηρές προϋποθέσεις και κατόπιν σχετικής αδείας της αρμόδιας αστυνομικής αρχής.

Οι εκδηλώσεις (αρραβώνες– γάμοι – βαφτίσια – εγκαίνια καταστημάτων- γενέθλια- ονομαστικές εορτές) ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ στις προαναφερόμενες διατάξεις.

Οι παραβάτες για κατοχή – καύση πυροτεχνημάτων διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά το σύνολο των υπαιτίων κατά περίπτωση (έμπορο, υπεύθυνο ρίψης βεγγαλικών,  ιδιοκτήτη καταστήματος- κτήματος και ιδιώτες) ενώ επιβάλλονται και τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε περίπτωση δε, πρόκλησης πυρκαγιάς από καύση πυροτεχνημάτων- βεγγαλικών εφαρμόζονται επιπλέον οι διατάξεις του άρθρου 264 Π.Κ ΄΄Εμπρησμός΄΄.

   Τονίζεται ότι η Υπηρεσία μας θα σχηματίζει σε όλες τις περιπτώσεις παράνομης κατοχής και καύσης πυροτεχνημάτων αυτεπάγγελτα δικογραφία κατά παντός υπευθύνου και θα εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία.

Ας τηρήσουμε με ευλάβεια και ευσυνειδησία τις υποδείξεις και τις συμβουλές των αρμοδίων Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας.

Ας μην γίνουμε άθελα μας αρνητικοί πρωταγωνιστές και μια στιγμή χαράς για εμάς,  τους φίλους και συγγενείς μας μετατραπεί σε μια δυσάρεστη κατάσταση.

Ας συμβάλλουμε όλοι στην προσπάθεια που γίνεται για την πρόληψη των πυρκαγιών

και προστασία των Δασών μας.

Όλοι οι πολίτες μπορούν να καλούν τηλεφωνικά στο 100 (Κέντρο Άμεσης Δράσης , στο 22950-39430 (Τμήμα Ασφαλείας Ωρωπού) και 22950-32100 (Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού) καθ όλο το 24ωρο.

 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

                                                                           Αλέξανδρος ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΣ

Αστυνόμος Β΄