“Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ” – Μια απολαυστική μαύρη κωμωδία

10.9.2015

Χάρηκα που ειδα αυτη την παρασταση. Μου είχαν πει απο πέρυσι να μην την χάσω και επειδή συνεχίζεται για δεύτερη χρονια ηταν απο τις πρώτες στη λίστα μου.

Ο Βασιλης Νικολαίδης επιδίδεται σε ενα κέντημα  σκηνοθεσίας. Όλες οι λεπτομέρειες του έργου αναδεικνύουν την εμπειρία  και την βαθιά γνώση του Νικολαίδη γύρω απο την υποκριτική τέχνη στο  θεατρο και το λυρικό θεατρο. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο λυρικό θεατρο και στη μουσικήευαισθησία και γνώση του γιατι η μουσική επένδυση της  παράστασης ηταν ενα απο τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της. Ολοι γνωρίζουμε τις πολλαπλές σκηνοθεσίες του σκηνοθέτη στη Λυρική, το Εθνικό και το Μέγαρο Μουσικής. Επισης πολυ ωραία κοστούμια απο τον Γιάννη  Μετζικωφ.

Το θεμα πάντα επίκαιρο. Στην περίοδο της φασιστικής  Ιταλίας του Μουσολινι, ένας άνδρας υπάλληλος του Υποθηκοφυλακιου με φασιστικά ιδεώδη, εκμεταλλεύεται τις 3 κόρες μια οικογενειας, οικονομικά, σεξουαλικά και κοινωνικά στοχεύοντας στην απόλυτη κυριαρχία του πάνω τους μέχρι εξοντώσεως. Το τέλος ανατρεπτικό!

Καταπληκτικός ο Θανάσης Κουρλαμπας στο ρολο του φασίστα.

Μια μαύρη κωμωδία που δεν πρεπει να χασετε.

Άννα Δρούζα

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σε επαρχία της Ιταλίας του Μουσολίνι ένας δημόσιος υπάλληλος βρίσκει την ευκαιρία που έψαχνε και τρυπώνει στο ευκατάστατο σπίτι τριών ανύπανδρων, θρησκευόμενων και αυστηρών αρχών αδελφών που πενθούν τον πατέρα και προστάτη τους. Παντρεύεται τελικά τη μεγαλύτερη, ωστόσο τα γεγονότα που ακολουθούν συμπαρασύρουν όλα τα πρόσωπα του σπιτιού.

Οι κατ’ ιδίαν φανφαρόνικες εξομολογήσεις του οργανωμένου φασίστα, βίαιου, κυνικού και αμοραλιστή ήρωα μας αποκαλύπτουν πώς ένας τυχαίος και διόλου ηρωικός τραυματισμός του στον πόλεμο του έχει προκαλέσει έναν στείρο, διαρκή πριαπισμό με ακατανίκητη, και δίχως ηθικές ή συναισθηματικές αναστολές, ανάγκη διείσδυσης. Σε λίγες μέρες μετά το ταξίδι μέλιτος έχει τραυματίσει από συνεχείς βιασμούς, εκτός από τη γυναίκα του, που απομονωμένη αναρρώνει, τις άλλες δύο –στην αρχή πρόθυμες– αδελφές που σέρνονται πλέον ανίκανες να καθίσουν ή να περπατήσουν σ’ ένα σπίτι-πεδίο μάχης από διαρκείς σεξουαλικές επιθέσεις, κραυγές πόνου και τρόμου. Όταν στα θύματά του προσπαθεί να συμπεριλάβει και την περίεργη αλλά πιστή υπηρέτρια και φύλακα των αρχών του σπιτιού, πεθαίνει από το χέρι της και την πρόθυμη σύμπραξη όλων των θυμάτων του.