Εμβόλιο κορονοϊού: Ποιοι και πότε παίρνουν σειρά-Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με Astrazeneca

Στην ενημέρωση για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, 16.03.2021, η υπόθεση της Astrazeneca μονοπώλησε -όπως ήταν λογικό- το ενδιαφέρον, μετά το «ντόμινο» προσωρινών αναστολών των εμβολιασμών με τα εμβόλια της Astrazeneca στην Ευρώπη.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε και επίσημα πως οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astrazeneca θα συνεχιστούν κανονικά στη χώρα μας, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχαν προκύψει νωρίτερα από την συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ποιοι παίρνουν σειρά για το εμβόλιο

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο οποίος τόνισε πως σήμερα έχουν γίνει μέχρι στιγμής 28.000 εμβόλια και 1.300.000 συνολικά, με 890.000 συμπολίτες μας να έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

«Σε σχέση με το άνοιγμα της επόμενης ομάδας», συνέχισε, «που είναι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, η πλατφόρμα για το ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Είναι περίπου 250.000 άτομα, είναι πολύ συγκεκριμένες οι παθήσεις και η ένταξη των πολιτών έγινε από την ΗΔΙΚΑ».

Η επόμενη ομάδα στην πλατφόρμα των ραντεβού, όπως ενημέρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα είναι τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 26/03/2021 και στις αρχές Απριλίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκιε νωρίτερα στο ότι ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού των ευπαθών ομάδων, με χρόνια νοσήματα.

Πρόκειται συνοπτικά για τα εξής:

Άτομα με μεταμόσχευση

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια

Άτομα με κυστική ίνωση

Καρκίνος υπό αγωγή

Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

Σοβαρή καρδιακή νόσος

Σοβαρή ηπατική νόσος

Άτομα σε ανοσοκαταστολή

Οι ακυρώσεις λόγω Astrazeneca

Ο κ. Θεμιστολκέους, είπε ακόμη πως «σήμερα, μέχρι τις 17.30 υπήρχαν 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού και πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 17.30 6.684 ραντεβού, ποσοστό 85% που είναι πολύ υψηλό δεδομένων των συνθηκών. Είναι το ποσοστό συνήθως που πλησιάζει σε μια απλή, καθημερινή μέρα που δεν έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα».

Στην συνέχεια, σε διευκρινιστική ερώτηση, απάντησε: «Σήμερα έχουμε 9.484 προγραμματισμένα ραντεβού Astrazeneca. Μέχρι τις 17.30 που πήραμε τα στοιχεία είχαμε 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού και είχαν πραγματοποιηθεί 6.684 εμβολιασμοί, ποσοστό 85%. Στο εμβόλιο Astrazeneca δεν έχουμε αδιάθετες δόσεις. Φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι ακόμα κι αν ανοιχτεί φιαλίδιο, μετακυλίεται μέσα στην επόμενη μέρα. Άρα δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν τις χρησιμοποιήσαμε για κάποιες άλλες ομάδες».

Θα μπορούμε να επιλέγουμε ποιο εμβόλιο θα κάνουμε;

Στην ερώτηση τι θα γίνει αν αρνηθούν πολίτες το εμβόλιο της Astrazeneca και τι θα γίνει αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί να κάνει την δεύτερη, ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε μια απάντηση… όχι και τόσο ξεκάθαρη.

Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δύο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της Astrazeneca. Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα θα ενωθούν και τα δύο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια και ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει. Τώρα αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά. Ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

newsit.gr