Εμβόλιο AstraZeneca: Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του EMA

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 18 Μαρτίου.

Μετά τα περιστατικά θρομβώσεων, που υπέστησαν πολίτες σε διάφορες χώρες, που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca, δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση με πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ να “παγώνουν” τους εμβολιασμούς μέχρι την οριστική απόφαση του EMA. Μεταξύ αυτών, η Γαλλία και η Ιταλία που ήδη άρχισαν να αλλάζουν στρατηγική, τονίζοντας ότι θα επανεκκινήσουν αμέσως τις διαδικασίες μόλις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει το “πράσινο φως”.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την τακτική να εθνικοποιούνται οι επιτυχίες και να κοινοτικοποιούνται τα προβλήματα». Όπως πρόσθεσε, μπορεί κάποιες χώρες να αγοράζουν εμβόλια κι εκτός ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση οι όροι δεν μπορούν να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και συνέχισε τονίζοντας πως η αναστολή του εμβολιασμού έγινε εν αναμονή της τελικής ετυμηγορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σε αυτό το σημείο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως η Ελλάδα (σ.σ. συνεχίζει κανονικά τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca) υιοθέτησε την πιο σωστή στάση μεταξύ των “27” της ΕΕ.

Εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια για τη χώρα μας και όσον αφορά στο ρυθμό των εμβολιασμών, αναφέροντας πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 4-5 πρωταθλητριών. “Για αυτό, δεν δικαιολογούνται καταστροφολογίες και συνωμοσιολογίες”, σημείωσε.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού – το αποκαλούμενο και ως “πράσινο διαβατήριο” για τα ταξίδια εντός της ΕΕ – την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν όλες τις παραμέτρους. Εξήγησε πως «το γεγονός πως μέσα σε δύο μήνες η ιδέα έγινε πρόταση, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η πρόταση θα γίνει πράξη σύντομα».

Κατηγορηματικός ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν πως η χρήση του πιστοποιητικό δεν συνδέεται με διακρίσεις, καθώς εξήγησε πως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, θα μπορεί να βάζει το αρνητικό PCR ή να δηλώνει πως έχει φυσική ανοσία επειδή πέρασε τη νόσο.

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα της διαχείρισης των εμβολιασμών, είπε πως πρόκειται για «το πιο μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ιστορία της ανθρωπότητας» και συμπλήρωσε πως είναι φυσιολογικό να υπήρξαν αρρυθμίες στην αρχή, οι οποίες όμως διορθώνονται.

Τέλος, εκτίμησε πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στην ΕΕ.

newsit.gr