Εμβόλιο AstraZeneca Ελλάδα: Σήμερα αποφασίζει η Επιτροπή για ηλικιακό περιορισμό

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca ξεκίνησαν με ηλικιακούς περιορισμούς και συγκεκριμένα για την ομάδα 60-64 ετών.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca ξεκίνησαν με ηλικιακούς περιορισμούς και συγκεκριμένα για την ομάδα 60-64 ετών.

Στις 8 Μαρτίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε σε επικαιροποίηση των συστάσεών της, δίνοντας το πράσινο φως για εμβολιασμούς και στους άνω των 65 ετών. Έτσι άνοιξαν τα ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες 70-74 ετών και εν συνεχεία 65-69 ετών.

Τι θα εξετάσει η Επιτροπή

Σήμερα η Εθνική Επιτροπή, που συνεδριάζει εκτάκτως στις 9, καλείται να αποφασίσει εάν θα θέσει εκ νέου ηλικιακούς περιορισμούς, μετά και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι οι θρόμβοι αίματος σε ενήλικες που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca θα πρέπει να προστεθούν στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υφίσταται “πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια”, επαναλαμβάνοντας όμως ότι “το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό”.

Εκτός από πιθανή αναθεώρηση των ηλικιακών περιορισμών, στην οποία ήδη έχουν προχωρήσει και άλλα κράτη της Ευρώπης, το δεύτερο μεγάλο θέμα που θα εξετάσει η Επιτροπή είναι τι θα γίνει με τις χαμένες δόσεις, πως θα γίνεται δηλαδή η αναπλήρωση. Εξετάζεται, κατά το ρεπορτάζ, να επιτραπεί ο εμβολιασμός σε πολίτες που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, ακόμη και σε ομάδες που δεν έχουν ακόμη ανοίξει ή και σε επαγγελματικές κατηγορίες.

Σημειώνεται πως η παρουσία στα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca φτάνει το 93%.

Ζητείται ξεκάθαρη θέση

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και να μην διαταραχθεί η διαδικασία. Εξάλλου η Ελλάδα περιμένει από την AstraZeneca από 450 χιλιάδες δόσεις για τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, το θέμα είναι να υπάρξει σήμερα μια ξεκάθαρη θέση από την Επιτροπή Εμβολιασμών, δεδομένου πως τα περιστατικά θρομβώσεων βρίσκονται εδώ και καιρό στο προσκήνιο.

Μόλις στις 18 Μαρτίου, ο ΕΜΑ είχε τονίσει πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.”Δεν μπορέσαμε να βρούμε συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά”, δήλωνε τότε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Emer Cooke.

Μπαράζ αναθεωρήσεων συστάσεων

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες άνω των 60 ετών. Στο Βέλγιο, για έναν μήνα, θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας εμμένει στη σύστασή της να χορηγείται το εμβόλιό της μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών παρά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca. Η Σουηδία θα εμβολιάζει με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μόνο τους άνω των 65 και η Εσθονία μόνο τους άνω των 60 ετών.

Από την πλευρά της, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer αντί εκείνου της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών.

thetoc.gr