Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ξεκίνησε η παράδοση στην ΕΕ-Πότε φτάνει στην Ελλάδα

Ο πρώτος εμβολιασμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη

Johnson & Johnson ξεκίνησε τη Δευτέρα να παραδίδει τις πρώτες δόσεις του μονοδοσικού της εμβολίου κατά της COVID-19 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το Βέλγιο θα παραλάβει σήμερα 36.000 δόσεις, ωστόσο οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν εντός λίγων ημερών, όπως αναφέρει το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες που αφορούν σε υλικοτεχνικές λεπτομέρειες.

Ο πρώτος εμβολιασμός με Johnson & Johnson αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Το ισχυρό σημείο αυτού του νέου εμβολίου είναι ότι αρκεί μόνο μία δόση, γεγονός που σημαίνει ότι οι 36.000 δόσεις προορίζονται για αντίστοιχο αριθμό πολιτών.

Η εταιρεία σχεδίαζε αρχικά να ξεκινήσει τις παραδόσεις στις αρχές Απριλίου, καθυστέρησε όμως λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με την παραγωγή. «Η Johnson & Johnson ξεκινά την αποστολή εμβολίων στην ΕΕ σήμερα. Πολύ καλά νέα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε από το κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η αμερικανική εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραδώσει στην ΕΕ μέχρι το τέλος του Ιουνίου 55 εκατομμύρια δόσεις και άλλες 120 εκατομμύρια δόσεις το τρίτο τρίμηνο του έτους, δήλωσε ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Μέχρι πολύ πρόσφατα, δεν ήταν σαφές αν η υπόσχεση αυτή θα τηρούνταν. Ωστόσο 50 εκατομμύρια δόσεις είναι σίγουρες» για το δεύτερο τρίμηνο, δήλωσε ο Λίζε, επισημαίνοντας πως έλαβε αυτή την πληροφορία από την εταιρεία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συντονίζει τις συνομιλίες με τους κατασκευαστές εμβολίων.

Εκπρόσωπος της Johnson & Johnson επιβεβαίωσε πως η εταιρεία άρχισε σήμερα τις παραδόσεις σε χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει όσον αφορά τις προμήθειες για τον Απρίλιο και το δεύτερο τρίμηνο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως προγραμματίζει να παραδώσει το 2021 στην ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με ανταπόκριση της «Καθημερινής»θα παραλάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου μεθαύριο. Η Ελλάδα θα λάβει 1,3 εκατομμύρια από τις δόσεις αυτές – 960.000 εκ των οποίων αναμένονται τον Ιούνιο.

Η Ισπανία θα εμβολιάσει τους 70-79 ετών με το εμβόλιο της J&J

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως η Ισπανία θα δώσει αρχικά προτεραιότητα σε ανθρώπους ηλικίας 70-79 ετών για την ανοσοποίησή τους με εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν παρασκευαστεί από τη μονάδα Janssen της Johnson & Johnson, που αναμένεται να αρχίσουν να φθάνουν αυτή την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της χώρας σήμερα.

Η Ισπανία θα λάβει την πρώτη παρτίδα 300.000 δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου την Τετάρτη το πρωί, δήλωσε η Καρολίνα Ντάριας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο στην Γκραν Κανάρια ύστερα από επίσκεψη στις ισπανικές Κανάριες Νήσους.

Ύστερα από μια υποτονική έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, η Ισπανία στοιχηματίζει σε αύξηση των διανομών το δεύτερο τρίμηνο προκειμένου να πετύχει τον στόχο της για ανοσοποίηση του ήμισυ του πληθυσμού έως τον Ιούλιο.

Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση αναμένει 87 εκατ. δόσεις εμβολίων. Οι όγκοι που θα παραδοθούν το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να ξεπεράσουν κατά 3,5 φορές το επίπεδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τους περισσότερους ενοίκους των οίκων ευγηρίας και τους υγειονομικούς εργαζομένους της πρώτης γραμμής να έχουν εμβολιαστεί πλήρως καθώς και το 90% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών να έχει λάβει την πρώτη δόση, η ηλικιακή ομάδα των 70-79 ετών είναι η επόμενη προτεραιότητα.

Η αύξηση της ανοσοποίησης μεταξύ των ευπαθών ομάδων γίνεται ακόμα πιο πιεστική ανάγκη καθώς φαίνεται να εξαπλώνεται ένα νέο κύμα μολύνσεων.

Την Παρασκευή, το εθνικό ποσοστό μολύνσεων στην Ισπανία, όπως υπολογίζεται κατά τις 14 προηγούμενες ημέρες, διαμορφώθηκε σε 182 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους, αυξημένο κατά περίπου 50 μονάδες μέσα σε τρεις εβδομάδες, παραμένοντας ωστόσο κάτω από την κορύφωση του Ιανουαρίου με 900 μονάδες.

newsbeast.gr