Εμπρησμός η φωτιά στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου; Μαρτυρίες για ύποπτο αυτοκίνητο που εξερράγη

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για το πώς ξεκίνησε η φωτιά στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, όπου κάηκαν 23 σπίτια. Με τις απόψεις των κατοίκων, οι οποίοι είδαν το χάρο με τα μάτια τους και το βιός τους να χάνεται μέσα σε λίγες ώρες, να διίστανται.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από την συμβολή των  οδών Ολυμπίας και Δεξαμενής στον Οικισμό Πανόραμα.  Στην περιοχή αυτή οι κάτοικοι υποστηρίζουν  ότι  υπήρχε επί δύο μήνες ακινητοποιημένο αυτοκίνητο αγνώστου ιδιοκτήτη,   το οποίο εξερράγη από άγνωστη αιτία,κατά τις 18.45 μ.μ. και από εκεί ξεκίνησε και επεκτάθηκε η φωτιά.  Μάλιστα η φωτιά επεκτάθηκε από το αυτοκίνητο και πίσω κατά πολύ περίεργο τρόπο.Στο ίδιο σημείο υπάρχει και στύλος της ΔΕΗ ο οποίος κάηκε.

Όσοι βρέθηκαν στην καείσα περιοχή διαπίστωσαν ότι η φωτιά ήταν αδύνατον να μπήκε τυχαία σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, μέσα στον Οικιστικό ιστό των Αγίων Αποστόλων, όπου υπάρχουν εκατοντάδες εξοχικές και μόνιμες κατοικίες. Κι ακόμα πως από το Πανόραμα η φωτιά βρέθηκε πίσω από το ξενοδοχείο Dolphin και τον Αγκώνα; Μπήκε με την εκτόξευση κουκουναριών; Η απόσταση είναι μεγάλη.

Εάν δεχτούμε τις μαρτυρίες κατοίκων, πως μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπρησμού; Τι ρόλο έπαιξε το παρατημένο αυτοκίνητο στην συμβολή των οδών Ολυμπίας και Δεξαμενής, πίσω από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων; Και πως έγινε ο εμπρησμός, αν ήταν πράγματι εμπρησμός; Υπήρχε ωρολογιακός μηχανισμός και που τοποθετήθηκε;  Ενεργοποιήθηκε με τηλέφωνο ή τηλεχειριστήριο; Και όποιος το έκανε, αν το έκανε  γιατί το έκανε; Τι όφελος είχε; Υπήρχε σχέδιο αποσταθεροποίησης, όπως άφησε να εννοηθεί η κυβέρνηση; Υπήρχε σχέδιο που εφάρμοσαν κάποιοι άγνωστοι προβοκάτορες;

Μήπως, όμως, οφείλεται σε υπερθέρμανση μετασχηματιστή της ΔΕΗ, όπως συνέβη πέρυσι στο Βλαστό και κάηκαν Κάλαμος, Καπανδρίτι και μέχρι ο Βαρνάβας μέσα σε  τρείς μέρες; Η μήπως κάποιος από αμέλεια με 11 μποφόρ αποφάσισε να ψήσει κοψίδια και έθεσε σε κίνδυνο μια ολόκληρη κατοικήσιμη περιοχή; Η μήπως κάποιος έκανε οξυγονοκόλληση και ξέφυγε κάποια σπίθα με αποτέλεσμα να γίνει το κακό;

Οι κάτοικοι της οδού Ολυμπίας και Δεξαμενής από την αρχή της εμφάνισης της  πυρκαγιάς φώναζαν ότι κινδυνεύουν να καούν ζωντανοί. Άρα η φωτιά ξεκίνησε από εκείνο το σημείο για αυτό κα  ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια στην Πυροσβεστική και μέσω του διαδικτύου. Είδαν τον όλεθρο να έρχεται και ένοιωθαν ανήμποροι να αντιδράσουν. Το ευτύχημα είναι ότι  δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός χάρις την άμεση κινητοποίηση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού.

Πολλά ερωτηματικά  γεννά αυτή η πυρκαγιά, η οποία  ξέσπασε, άγνωστο ακόμα πως, την ώρα που στην Αττική υπήρχαν εν εξελίξει τρία ακόμη μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Κινέτα, στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι, με την τραγική κατάληξη δεκάδων νεκρών, καθώς έπνεαν σφοδρότατοι άνεμοι μέχρι 11 μποφόρ στην περιοχή.

Βεβαίως, προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς στους Αγίους Αποστόλους διεξάγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία και θα εκδώσει το τελικό πόρισμα. Στις αρμόδιες Αρχές έχει δοθεί όλο το επίμαχο φωτογραφικό υλικό το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί, όπως και οι όποιες μαρτυρίες κατοίκων. Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα  που έχουν προκύψει.

Τίποτα δεν πρέπει να συγκαλυφθεί ή να κουκουλωθεί. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει όποια κι αν είναι και να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν ευθύνες, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.