“Εμφύλιος” στο ΥΠΟΙΚ για τη μεταγκατάσταση στο Κεράνης

17.5.2016

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στο ΥΠΟΙΚ για την απόφαση της κυβέρνησης που αφορά τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο των πρώην αποθηκών της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» στη Λεωφόρο Θηβών.

Έντονα αντιδρούν οι εργαζόμενοι για την εν λόγω μετεγκατάσταση, ενώ επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εξοικονόμηση κόστους είναι πολύ σημαντική.

Το δημόσιο δαπανά 221.000 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο για ένα άδειο κτίριο την ώρα που μπορεί να υπερκαλύψει με τη χρήση του τις ανάγκες στέγασης όχι μόνο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών αλλά και άλλων υπηρεσιών του δημοσίου, επισήμανε ο Τρύφων Αλεξιάδης. Παράλληλα τόνισε ότι το κτίριο «Κεράνης» υπερκαλύπτει τις ανάγκες του ΥΠΟΙΚ, καθώς σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για τις ανάγκες στέγασης 1.027 υπαλλήλων του σε 7 διαφορετικά κτίρια δαπανά 232.000 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο ενώ για το συγκεκριμένο κτίριο το ενοίκιο είναι 221.000 ευρώ το μήνα και μπορεί να στεγάσει 2.300 υπαλλήλους με 506 θέσεις παρκινγκ.

 «Οι υπάλληλοι δεν είναι εμπορεύματα» τόνισε από την πλευρά του ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντική η μείωση του κόστους από τη μίσθωση κτιρίων, πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στους εργαζομένους του ΥΠΟΙΚ, καθώς επίσης και στους πολίτες που απευθύνονται στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Σκληρή είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος των Εφοριακών Αττικής, στην οποία γίνεται λόγος για οσμή σκανδάλου πίσω από τις φιέστες.

«Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να νομιμοποιήσει ένα απ” τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ” τα ταμεία του δημοσίου. Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, φαντάζει τουλάχιστον αστεία, για όσους έχουν στοιχειώδη εικόνα των όρων της σύμβασης, αλλά και όσων λαμβάνουν χώρα συνολικότερα στο υπουργείου Οικονομικών», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι εφοριακοί.

Παράλληλα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσοι υπήρχε κίνδυνος να «χαλάσουν» τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο του Κεράνης.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση και μέσα στα άμεσα σχέδια της είναι η λειτουργία «γραμμής express” που θα εξυπηρετεί εργαζομένους και πολίτες στην άμεση πρόσβαση τους σε σταθμό του μετρό, ώστε να διευκολύνει τις μετακινήσεις τους.