Πραγματικότητα ή σενάριο που θα πάρει το ποτάμι;
Έντονες διεργασίες εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας στο ελληνικό κοινοβούλιο με στόχο την προσέγγιση και την πιθανή ίδρυση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού.
Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού βρίσκονται σε συζητήσεις για την δημιουργία μιας κοινής πολιτικής ιδεολογικής πλατφόρμας, ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και έχουν ένα κοινό μέλλον.
Θετικά αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Φ. Γεννηματά, όσο και ο κ. Θεοδωρόπουλος αλλά και ο κ Σπ Λυκούδης. Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει επί του παρόντος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος μιλώντας σε εθελοντές του κόμματός τους είπε ότι: «με το παλιό δεν θα γίνουμε ένα». «Γίναμε κόμμα επειδή δεν θέλουμε να είμαστε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Το να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ σε επιμέρους θέματα -στον εκλογικό νόμο επί παραδείγματι- μπορεί να γίνει. Το να πάμε να σταθούμε δίπλα τους και να συζητήσουμε για το πώς θα γίνουμε ένα δεν υπάρχει καν στο μυαλό μας».
Ο κ Λυκούδης, ο οποίος είναι ένα από τα ιστορικά στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς, υποστήριξε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ότι η χώρα έχει ανάγκη να ορθοποδήσει και γι’ αυτό -όπως υπογράμμισε- η συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας είναι επίκαιρη. Ωστόσο, αναφερόμενος στις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα συγκροτηθεί ο ευρύτερος χώρος της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα.
Πρόσθεσε όμως ότι: «Δεν μπορεί να υπάρξει η λογική της συγκόλλησης, είμαστε 4, εσείς 6, πάμε να γίνουμε 10». Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια αναγεννητική για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αποτυχίας, και πρόσθεσε υπενθυμίζοντας και επισημαίνοντας ότι, οι προσπάθειες που θα γίνουν δεν θα πρέπει να βασιστούν στο ότι και στο παρελθόν έγιναν πολλές προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ πολιτικών δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, αλλά -όπως υπενθύμισε- δεν είχαν αποτέλεσμα.«ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν είναι τόσο κοντά, ώστε να καίγονται και τόσο μακριά, ώστε να παγώνουν» κατέληξε.
«Ναι» στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι δεν είναι καθόλου πρόωρη η συζήτηση για τη συγκρότηση του λεγόμενου χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας. «Όμως πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε το πολιτικό διακύβευμα. «Να υπάρξει ο μετασχηματισμός αυτών των κομμάτων σε μια μεγάλη παράταξη» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι: «η χώρα τώρα έχει ανάγκη αυτό τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, όσο ποτέ άλλοτε».«Να αφήσουμε τις συζητήσεις που αφορούν τα πρόσωπα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με βάση τις πολιτικές» είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε το πρόσφατο παρελθόν, τι συνέβη, για να δούμε τι λάθη δεν πρέπει να ξανακάνουμε».
«Η ανάγκη για έναν ισχυρό τρίτο πόλο από τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών) και το Ποτάμι είναι επείγουσα», είπε ο κ. Μαργαρίτης και συμπλήρωσε: «Είναι θετικό ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα και πολιτικές παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ως ΔΗΜΑΡ επιμένουμε στην ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς. Οι κομματικές περιχαρακώσεις δεν βοηθούν σε δύσκολες εποχές, που η χώρα χρειάζεται ένα μαζικό, ισχυρό ρεύμα της προοδευτικής παράταξης μέσα στην ελληνική κοινωνία».