Ενημερωτική Ημερίδα από το Δήμο Ωρωπού και τη ΝΕ.Ο.Σ.Ω. με θέμα: «Δασικοί Χάρτες & Οικιστικές Πυκνώσεις»

Μια ακόμη ευκαιρία για τακτοποίηση των ιδιοκτησιών τους που δεν βρίσκονται εντός Σχεδίου Πόλεων, έχουν οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού.

Ο Δήμος Ωρωπού και η Νέα Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, διοργάνωσαν Ημερίδα, το πρωί της Κυριακής 11 Μαρτίου, στην αίθουσα των Κ.Α.Π.Η. Νέων Παλατίων, όπου έγινε ενημέρωση για τις διαδικασίες τακτοποίησης των ιδιοκτησιών μέσω του Δασολογίου.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης χαιρέτησε την πρωτοβουλία της ΝΕ.Ο.Σ.Ω. για την εκδήλωση και επεσήμανε ότι «οι πολίτες έχουν μια χρυσή ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους με το Δασολόγιο, καθώς δίνει σημαντικά κίνητρα».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνος Δέδες από την πλευρά του τόνισε ότι: «Οι Δασικοί Χάρτες δεν χαρακτηρίζουν ιδιοκτησίες. Είναι όμως μια ευκαιρία για τακτοποίηση των ιδιοκτησιών, ώστε μαζί και με τους υπάρχοντες τίτλους, όταν θα ακολουθήσει και το Κτηματολόγιο, να προχωρήσουν στην οριστική τακτοποίηση. Για αυτό  οι πολίτες δεν θα πρέπει να διστάσουν να προσφύγουν σε ειδικούς  για να λύσουν το πρόβλημά τους».

Ο κ. Κ. Δέδες, ευχαρίστησε την ΝΕ.Ο.Σ.Ω. για την άψογη συνεργασία της με τη Δημοτική Αρχή.

Ο Πρόεδρος της ΝΕ.Ο.Σ.Ω. κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στο νομικό σκέλος που αφορά το Δασολόγιο, ενώ τόνισε ότι «ο Δήμος θα σταθεί αρωγός σε όποιους πολίτες οικονομικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην τακτοποίηση αυτή, αλλά και όσοι Πρωτοβάθμιοι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα».

Ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Παπαγεωργίου είπε ότι «η ΝΕ.Ο.Σ.Ω. θα σταθεί δίπλα στους πολίτες για την τακτοποίηση των περιουσιών τους με κάθε πρόσφορο μέσο».

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Δασολόγος κα Αργυρώ Καλογιάννη, η οποία υποστήριξε ότι «ήδη έχει γίνει τμηματική ανάρτηση των Δασικών Χαρτών από τις 2 Μαρτίου. Ως εκ τούτου, πλέον, το Δασαρχείο Καπανδριτίου δεν μπορεί να δώσει βεβαιώσεις για ιδιοκτησίες. Αυτό θα συμβεί μετά από οκτώ μήνες. Για τις δασικές εκτάσεις βεβαιώσεις θα χορηγούν οι μηχανικοί με ευθύνη τους, ενώ εάν στην ιδιοκτησία υπάρχει και δασική έκταση θα πηγαίνουν στο Γραφείο της Ανατολικής Αττικής για διευθέτηση του προβλήματος, με βάση τους Δασικούς Χάρτες του 1937, 1945, 2007, 2009, καθώς και τις τελεσίδικες δασικές  πράξεις».

Επεσήμανε ότι «Λάθη υπάρχουν και αυτά μπορούν να διορθωθούν» και κατέληξε λέγοντας ότι οι προθεσμίες για τις ενστάσεις, για τους κατοίκους Ελλάδας είναι μέχρι 28 Ιουνίου 2018 και του Εξωτερικού μέχρι 18 Ιουλίου 2018.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, όπου δόθηκαν περαιτέρω διευκρινιστικές απαντήσεις σε επιμέρους ερωτήματα των πολιτών από ειδικούς.