Ενισχύσεις από Γερμανία για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

16.1.2016

Έρχεται γερμανική βοήθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής η οποία αποτελεί το μεγάλο βραχνά της κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα  ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόργιανς, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο κ. Μπόργιανς θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη μία το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με τη συμφωνία θα προβλέπονται μεταξύ άλλων:

– Εκπαιδευτικά σεμινάρια για 50 φορολογικούς υπαλλήλους σε εκπαιδευτικά κέντρα του κρατιδίου καθώς και επίσκεψη εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή και υλοποίηση των κοινώς προφασισθέντων δράσεων.

– Ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την οικοδόμηση ηλεκτρονικής διαχείρισης κινδύνου (Risk-Management-System) ως αποτελεσματικό μέσο για την ευαισθητοποιημένη για ενδεχόμενους κινδύνους επιλογή υποθέσεων ελέγχου.

– Ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με τη λειτουργία κεντρικού μητρώου αφερέγγυων επιχειρήσεων (μητρώο διαφθοράς) για τα δημόσια έργα ως αποτελεσματικό μέτρο για την πάταξη της διαφθοράς.

– Απόκτηση φορολογικών στοιχείων

– Συνεργασία σε θέματα επικοινωνιακής στρατηγικής.

Την Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων θα υπογράψουν από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης

.