Ενστάσεις με το… καλημέρα από τους Θεσμούς-Αντιρρήσεις για το πολυνομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και ήδη οι θεσμοί έχουν διατυπώσει τις αντιρρήσεις του για  το νομοσχέδιο-σκούπα, που ετοιμάζεται να καταθέσει άρον- άρον στη Βουλή το υπουργείο Εργασία. Οι πρώτες κίτρινες κάρτες έπεσαν. Ο δρόμος προμηνύεται  μακρύς και δύσβατος.

 Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του iefimerida. gr «Υπάρχουν σημεία, όπου έχουν αντιρρήσεις οι Θεσμοί» σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για τις διατάξεις που έχουν μπει στο στόχαστρο των δανειστών, οι οποίοι ίσα που πρόλαβαν να πάρουν στα χέρια τους και να εξετάσουν τις προωθούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι τα σημεία που περνάνε από κόσκινο οι ξένοι τεχνοκράτες είναι κυρίως οι συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις που, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αφορούν μεταξύ άλλων στην αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες και στην επέκταση στο Δημόσιο του πλαφόν των περικοπών συντάξεων στις πρόωρες αποχωρήσεις.

Ασχολίαστη δεν έχει περάσει, επίσης, η βιασύνη με την οποία η κυβέρνηση ετοίμασε και απέστειλε στους Θεσμούς το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με πρόθεση να το καταθέσει αμέσως προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η μάλλον χλιαρή -αν όχι αρνητική- υποδοχή που επεφύλαξαν στο νομοσχέδιο και οι εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων, οι οποίοι μεταξύ άλλων παρατήρησαν ότι στο εν λόγω σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα από τα προαπαιτούμε να του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια εβδομάδα πριν από το προπαρασκευαστικό και απολογιστικό Euroworking Group της ερχόμενης Δευτέρας, οι εστίες έντασης δείχνουν να πολλαπλασιάζονται αντί να περιορίζονται. Πέρα από το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις στο πώς και το γιατί χάθηκαν οι προθεσμίες για το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης στο Δημόσιο, που αποτελεί και το αναγκαίο βήμα για το πλαίσιο κινητικότητας, η οποία είναι βασικό παραδοτέο του Σεπτεμβρίου.

Στοιχεία θα απαιτηθούν από την ελληνική πλευρά και για τη δημοσιονομική κατάσταση, με φόντο τις αστοχίες στα έσοδα του Ιουλίου, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ήταν το αντικείμενο εσωτερικών συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει και του δύσκολου Σεπτεμβρίου.

Στο Euroworking Group της 4ης Σεπτεμβρίου θα επιχειρηθεί να εκπονηθεί ένα χρονοδιάγραμμα όχι μόνο για την τρίτη αλλά και τις επόμενες αξιολογήσεις, αν και οι γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, κατά γενική ομολογία, επηρεάζουν τις αποφάσεις για το πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται στην Αθήνα μετά από τη ΔΕΘ και μάλιστα όχι όλα μαζί αλλά ανά θεματολογία (τράπεζες, δημοσιονομικά, εργασιακά, αγορές κ.λ.π.), προκειμένου να γίνει αναλυτική καταγραφή της προόδου και των καθυστερήσεων, όπου υπάρχουν.

Πηγή:  iefimerida.gr