Εντυπωσίασαν για μια ακόμα χρονιά τα «Δήλια», δίπλα στον Αρχαίο Λιμένα του Δηλίου, το τριήμερο 28-29 και 30 Ιουλίου, που διοργάνωσε το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Δήλια Δρώμενα» στο οποίο προΐσταται η ηθοποιός Ελένη Οικονομίδου, με την υποστήριξη του Δημάρχου Τανάγρας Βασίλη Περγάλια, της ΔΗΚΕΤ και σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.
Την έναρξη των Δηλίων κήρυξε ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας ο οποίος τόνισε τη σημασία του αρχαίου πολιτισμού στην σύγχρονη εποχή. Την ανάγκη να προάγουμε την σοφία των προγόνων μας τα ήθη τα έθιμα και τις αξίες τους.
Η κα Ελένη Οικονομίδου καλωσόρισε όλους όσοι παρευρέθηκαν και μίλησε για τη ιστορία του Δίον και τη σπουδαιότητα της μάχης του 424 π.Χ.
Εκεί δίπλα στα ερείπια του λιμανιού του Αρχαίου Δηλίου, όπου το 424πχ έγινε η περίφημη μάχη μεταξύ Αθηναίων και Βοιωτών, η ιστορία ξαναζωντάνεψε. Ο Αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έδωσε και πάλι το φως της σοφίας του. Οι εκατοντάδες θεατές που κατέκλυσαν το χώρο, επέστρεψαν δυόμιση χιλιάδες χρόνια πίσω, για να ζήσουν τη μαγεία της αρχαίας Ελλάδας, τη ζωή, τους χορούς και τη σκέψη των προγόνων μας. Να απολαύσουν το διαχρονικό νέκταρ της σοφίας τους.
Η πρώτη μέρα ήταν μια αναδρομή στο αρχαίο Δήλιον μέσα στην ιστορία και στην εντεκάχρονη απόλυτα πετυχημένη πορεία των Δηλίων, που έχουν γίνει θεσμός.
Η δεύτερη μέρα ήταν μια επιστροφή στον Επιτάφιο του Περικλή που έγραψε ο Θουκυδίδης, σε απόδοση του Χρήστου Κάλοου και η Απολογία του Σωκράτη σε απόδοση Λευτέρη Λουκάδη και Δημήτρη Παπαθανασίου. Εξαιρετικές αποδόσεις σε μια ατμόσφαιρα αρχαίας μυσταγωγίας που αποπνέει ο χώρος.
Τα 11α Δήλια έκλεισαν, με μια εντυπωσιακή παρουσίαση από την Ομάδα Τέχνης και Χορού «Ατραπός» με την παράσταση ΦΑΟΣ.
Μια ομάδα που αναδεικνύει τους χορούς και τα μουσικά όργανα των αρχαίων.