Εντυπωσιακό το 1ο Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορευτικών που διοργάνωσε το ΚΕΔ Οινοφύτων

Με την παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’ διοργανώθηκε, χθες, 9 Ιουνίου, με απόλυτη επιτυχία,  στο Ανοιχτό Θέατρο Οινοφύτων, το «1ο Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορευτικών Δώσε του χορού να πάει» από το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και ο Επίσκοπος Θεσπιών κ.  Συμεών, Άγιοι Πατέρες της περιοχής, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, Αυτοδιοικητικοί, ο πρώην Βουλευτής Βοιωτίας κ. Μιχ. Γιαννάκης και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το χώρο για να απολαύσει μια εξαιρετική παραδοσιακή χορευτική βραδιά.

Ο Μητροπολίτης  Θηβών και Λεβαδείας ως καλός ποιμενάρχης καλωσόρισε τα μέλη την χορευτικών που μετείχαν σε αυτό το πρώτο Παραδοσιακό  Αντάμωμα, που στόχο έχει να γίνει θεσμός για την περιοχή, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω να καλωσορίσω  όλους όσους κοπίασαν για να κρατήσουν ζωντανή τη δάδα της παράδοσης, την ιστορική συνέχεια  του τόπου μας  και  να μην ξεχαστούν όλες εκείνες οι δομές που μας έφεραν μέχρι σήμερα ως εδώ».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, στο σύντομο χαιρετισμό του  εξέφρασε τη χαρά του για την πρωτοβουλία του ΚΕΔ Οινοφύτων «Γιατί για πρώτη φορά διοργάνωσε  το πρώτο Αντάμωμα Παραδοσιακού Χορού, που μας θυμίζει την ιστορία και την πατρίδα μας. Γιατί τι είναι η ιστορία και η πατρίδα μας; Είναι οι χοροί και το δημοτικό τραγούδι».

Και πρόσθεσε: «Ο Μακαριότατος όταν ξεκίνησε το ΚΕΔ, αν και δεν πίστευε ότι η χώρα μας θα φτάσει στη σημερινή οικονομική κρίση, πρόβλεψε να φτιάξει κάτι για τους νέους. Να το έχουν σήμερα και να είναι κυψέλη δημιουργίας και στήριξης των νέων».

Ενώ απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία θα πρέπει να έχει και πολιτικό ρόλο εξήρε την άψογη  στάση του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου υπογραμμίζοντας ότι «Διαφυλάττει τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Η Εκκλησία μας δίνει αγάπη και διασφαλίζει την ιστορία και τις παραδόσεις μας».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσους συνεργάστηκαν για την εκδήλωση και απευθυνόμενος στους γονείς είπε χαρακτηριστικά «Επενδύστε στα παιδιά σας. Δώστε τους ό,τι καλύτερο έχετε, είτε οικονομικό, είτε πνευματικό. Και όταν δοθεί μέσα από την καρδιά και αξιοποιηθεί θα γίνει θησαυρός».

Ακολούθως ο Μητροπολίτης Θηβών με αφορμή την εορτή του Αρχιεπισκόπου στις 15 του μηνός του ευχήθηκε χρόνια πολλά, ευλογημένα και δημιουργικά και να του χαρίζει ο Θεός μακροημέρευση.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Υπεύθυνη του ΚΕΔ Οινοφύτων κα Σοφία λιάπη, για την εξαιρετική διοργάνωση της εκδήλωσής, της οποίας είχε το συντονισμό. Την εκδήλωση παρουσίαζε η κ. Ευαγγελία Ζάχαρη.

 

Στο 1ο Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορευτικών μετείχαν:

Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας

Ο Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος Σκάλας Ωρωπού

Ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Παλιούρα «Η Αγάλη»

Ο Εκπολιτιστικός-Επιμορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Βαθέως Αυλίδος

Ο Σύλλογος Φίλων Θερμαϊκού «Απόλλων»

Το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων

Την εκδήλωση έντυσε μουσικά   η Ορχήστρα «Κανών» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τα χορευτικά τμήματα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από την Ερυθραία κα τη Μικρά Ασία, τη Ρόδο, τις Κυκλάδες, την Αλμωπία, τη Δυτική Θράκη και φυσικά Αρβανίτικους, κερδίζοντας το χειροκρότημα και τα εύσημα από όλους για τη σπουδαία δουλεία που γίνεται για τη διάσωση της παράδοσής μας.