13.6.2016
Ενωμένοι για πρώτη φορά δηλώνουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση Δήμων Τανάγρας και Ωρωπού, καθώς επίσης και οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν δυναμικά και αποφασιστικά τη μόλυνση του Ασωπού ποταμού, προχωρώντας με τάχιστα βήματα προς την εξυγίανση και αποκατάσταση της περιοχής.
Το έγκλημα που επί σειρά δεκαετιών συντελείται από τις Βιομηχανίες σε βάρος του Ασωπού ποταμού και κατά συνέπεια σε βάρος της υγείας των κατοίκων και των δύο Δήμων, Τανάγρας και Ωρωπού, έρχεται να σταματήσει με πρωτοβουλία του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.
Σε ευρεία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 13 Ιουνίου στο Δημαρχείο Σχηματαρίου, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων. Προηγήθηκε επίσκεψη σε ένα από τα πιο μολυσμένα σημεία του Ασωπού ποταμού, από Βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της Βουλής, εκπροσώπους των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Αττικής, των Δήμων Τανάγρας και Ωρωπού, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των φορέων της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας ανέφερε ότι «για πρώτη φορά η εξυγίανση του Ασωπού δεν είναι παραμύθι. Ο Ασωπός γίνεται πλέον αντικείμενο επιστημονικής έρευνας». Πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά και οικονομική δυνατότητα για να σωθεί ο Ασωπός ποταμός. Για αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και η Κυβέρνηση, υπογράφοντας Μνημόνιο για τη σωτηρία της περιοχής». Επεσήμανε ότι «ο Δήμος Τανάγρας έχει ως θέση την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού η οποία κινείται στις εξής παραμέτρους:
- Τη χωροθέτηση της Βιομηχανικής Περιοχής
- Την κατασκευή κεντρικού βιολογικού καθαρισμού
- Τη δημοπράτηση της υδροδότησης της περιοχής των Δήμων Τανάγρας, Ωρωπού και Χαλκίδας, με δύο έργα 35,9 εκατομμυρίων ευρών και 5,7 εκατ. ευρώ, σε διάστημα 36 μηνών.
- Κατάρτιση Μητρώου Βιομηχανιών
- Αναθεώρηση αδειών υπαρχόντων Βιομηχανιών»
- Υποδομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων κυρίως των επικίνδυνων με στόχο αυτός που ρυπαίνει να πληρώνει
Η Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φανή Παπαθωμά υποστήριξε ότι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι πρακτική και ουσιαστική στην κατεύθυνση του περιορισμού της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού αλλά και της χωροθέτησης της Βιομηχανικής Περιοχής που για δεκαετίες εκκρεμούσε. Ανέφερε ότι «η Περιφέρεια μελέτησε το πρόβλημα και κατέληξε σε συγκεκριμένο σχέδιο πρακτικό, ουσιαστικό, εφαρμόσιμο. Προηγήθηκαν δύο συσκέψεις στη Λειβαδιά στις 8/10/2015 και 21/10/2015 και εν συνεχεία δημόσια διαβούλευση με την οποία ολοκληρώθηκαν οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων και στις 16/12/2015 το Περιφερειακό Συμβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία ενέκρινε την τελική πρόταση για την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού».
Η κ. Παπαθωμά ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
- «Διενέργεια Διεθνούς δημοπράτησης για την αποκάλυψη των εστιών μόλυνσης στον Ασωπό ποταμό ύψους 899.000 ευρώ
- Εγκατάσταση Παρατηρητηρίου Υγείας και Περιβάλλοντος
- Εγκατάσταση μετρητή ρύπανσης σε συγκεκριμένο σημείο του Ασωπού, κόστους 60.000 ευρώ
- Ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του Μητρώου των Βιομηχανιών της περιοχής
- Εκπονείται άτυπη μελέτη για το Βιομηχανικό Πάρκο της περιοχής»
Η κ. Παπαθωμά κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει «ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τον Ασωπό ποταμό, το οποίο δεν αφορά μόνο την περιοχή αλλά είναι ένα εθνικό και παγκόσμιο πρόβλημα».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Π. Φιλίππου, τόνισε ότι πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια και ότι θα πρέπει να υπάρξει σύμφωνο συνεργασίας των δυο Περιφερειών με κοινές μελέτες ώστε να οδηγηθούμε στην εξυγίανση και στην απορρύπανση της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Ασωπός ποταμός.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της Βουλής και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κ. Ιγγλέση, επεσήμανε ότι «έχουν γίνει μικρά βήματα για την εξυγίανση του Ασωπού και κυρίως για το πρόγραμμα απορρύπανσης της ΕΛΒΑΛ». «Χρειάζεται» είπε «χωρικός σχεδιασμός της περιοχής και να πληρώσουν όσοι ρυπαίνουν τον Ασωπό».
Η Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε ότι «ο Ασωπός είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα περιβαλλοντικού εγκλήματος όπου χάθηκαν και χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ακόμα και αν κάποιος καταδικαστεί και πληρώσει για το έγκλημα της ρύπανσης του Ασωπού, δεν αθωώνεται. Το ποιος ρυπαίνει το ξέρουμε, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας και ας μη κλείνουμε τα μάτια σε ένα έγκλημα. Οφείλουν όλοι να λάβουν τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται για την απορρύπανση της περιοχής. Κανένας συμβιβασμός δεν χωράει για ό,τι μας σκοτώνει» κατέληξε.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θηβαίος υποστήριξε ότι αυτή τη φορά υπάρχει η πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος. Γίνεται το πρώτο βήμα. Είναι ένα στοίχημα για όλους.
Ο Βουλευτής κ. Ανδριώτης, από την Ένωση Κεντρώων, ζήτησε να ενημερωθεί για την εικόνα που εμφανίζει ο υδροφόρος ορίζοντας το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εξυγίανσης του Ασωπού ποταμού αλλά και για το ποιος θα επιβλέπει το έργο.
Τέλος, το πρόσωπο που επί σειρά ετών έδωσε και συνεχίζει να δίνει τη μάχη για τη σωτηρία του Ασωπού ποταμού και της ευρύτερης περιοχής, π. Γ. Οικονομίδης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το νέο εγχείρημα απορρύπανσης του ποταμού.
«Είδατε το μεγάλο ασθενή που είναι η άναρχη Βιομηχανική ανάπτυξη στην περιοχή. Οι θέσεις των οργανώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κοινές, για αυτό είμαι αισιόδοξος» είπε και πρόσθεσε « βασική όμως προϋπόθεση για την απορρύπανση της; περιοχής είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις του ΣτΕ που τονίζουν ότι δεν πρέπει να προχωρήσει καμία νέα Βιομηχανική επένδυση στην περιοχή εάν πρώτα δεν λυθεί το θέμα της ρύπανσης από τις υπάρχουσες Βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Εμείς εκεί θα επιμείνουμε, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε». Ζήτησε επίσης να παραμείνει δημόσιος ο ελεγκτικός μηχανισμός ρύπανσης από επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και όχι ιδιώτες. «Είναι αδιανόητο να δώσει το δημόσιο τον έλεγχο σε ιδιωτική εταιρεία. Και ακόμη να αρθεί η τροπολογία που καταργεί την απόφαση Μπιρμπίλη για το πρόβλημα του Ασωπού».
Από τη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι υπάρχει από το πρόγραμμα Γιούνκερ το ποσό των 180 εκατ. ευρώ το οποίο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννης είναι αποφασισμένος άμεσα να χρησιμοποιήσει ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης και απορρύπανσης, όχι μόνο του Ασωπού ποταμού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Και είναι η πρώτη φορά όπου συντονισμένα τοπική αυτοδιοίκηση και κεντρική εξουσία δείχνουν να υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος.
Από το Δήμο Ωρωπού παρέστησαν ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ανδρέας Γαζβινιάν, ο πρώην Δήμαρχος και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Οικονομάκος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κ. Ιωάννα Στεργίου, ο επικεφαλής της παράταξης “Δυναμική Πολιτεία” κ. Γιώργος Γιασημάκης με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Άγγελο Χατζηιωάννου και ο Επικεφαλής της παράταξης “Ενεργός Δήμος Ενεργοί πολίτες” κ. Νώντας Δημητρίου.
Διαβάστε τι είπαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Ωρωπού:
Ο Δήμαρχος Ωρωπού Θ. Ρούσσης και εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης ζητούν επέκταση του προγράμματος εξυγίανσης του Ασωπού και στις περιοχές του Ωρωπού