Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου

8.12.2015

Οι σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου ήταν πάντοτε εξαιρετικές με ρίζες από την αρχαιότητα. Αυτές οι σχέσεις έχουν οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις κι έχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης προς όφελος των δύο λαών.

Γι αυτές τις «εξαιρετικές προοπτικές» στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου μίλησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«Με την Αίγυπτο μας συνδέουν ιστορικοί και διαχρονικοί δεσμοί φιλίας», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η συνεργασία μας στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση της», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές.

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας, έκανε ειδική αναφορά στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας, την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελλάδα και Αίγυπτος είναι δυο αρχαίοι πολιτισμοί της Μεσογείου που «μπόλιασαν» τον παγκόσμιο πολιτισμό και τώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ειρήνη, την ευημερία , την συνεργασία και την ανάπτυξη.

«Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές για την οικονομική συνεργασία στην ενεργεία, για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, για τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, για τον κατασκευαστικό τομέα και τις υποδομές», ανέφερε. Τέλος σημείωσε πως «η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ενδυναμώνει τις γέφυρες μεταξύ τριών ηπείρων» και κατέληξε: «Σε μια περίοδο που η γειτονία μας αποσταθεροποιείται, η συνεργασία μας μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πεδίο σταθερότητας».