Εξαιρετική η εκδήλωση της ΔΗ.Κ.Ε.Τ. για τη βία κατά των γυναικών (ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πολύ υψηλού επιπέδου ήταν η ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με θέμα «Αγκάλιασε τον εαυτό σου»,  την οποία διοργάνωσε, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, η ΔΗ.Κ.Ε.Τ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Σχηματαρίου.

Μια εκδήλωση, απόλυτα επιτυχημένη, την οποία παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον πολλές γυναίκες της περιοχής, αλλά και άνδρες, που τίμησαν την πρωτοβουλία της ΔΗ.Κ.Ε.Τ. φορώντας πορτοκαλί κορδέλα στο πέτο, που συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση.

Στην Ημερίδα κεντρική ομιλήτρια ήταν η κα Ξένια Γιαννάκη, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Msc. Μίλησαν επίσης οι κες Μαριέλα Ντάικου, Ψυχολόγος Υγείας, Σοφία Μπασκάκη Δημοσιογράφος – Πολιτισμολόγος και η Φωτεινή Νιχωρίτη Ανθυπαστυνόμος του Α.Τ. Σχηματαρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΤ κα Μαρία Νίκα η οποία μετέφερε του χαιρετισμούς του Δημάρχου Τανάγρας κ. Βασίλη Περγάλια για καλή επιτυχία  της ημερίδας. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών το οποίο λαμβάνει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας. Ενώ επεσήμανε ότι ο Δήμος Τανάγρας βρίσκεται πάντα δίπλα στις κακοποιημένες γυναίκες και ότι το επόμενο διάστημα προτίθεται να δημιουργήσει και τηλεφωνικό αριθμό για την προστασία των γυναικών που κακοποιούνται.

Η Ψυχολόγος Υγείας Μαριέλα Ντάικου,  αναφέρθηκε διεξοδικά στις μορφές κακοποίησης των γυναικών, στα σημάδια που υποδεικνύουν τον κακοποιητικό σύντροφο, αλλά και στους τρόπους προστασίας των γυναικών. Μίλησε για τα κοινωνικά στερεότυπα και τις φοβίες που αντιμετωπίζει μια κακοποιημένη γυναίκα, παροτρύνοντας όλες όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.

Από την πλευρά της η Δημοσιογράφος Σοφία Μπασκάκη αναφέρθηκε στο φαινόμενο των γυναικοκτονιών, οι οποίες στη χώρα μας αλλά διεθνώς λαμβάνουν διαστάσεις μάστιγας. Επίσης στάθηκε στο ρόλο της κοινωνίας ως προς την έμφυλη βία και ζήτησε από τις γυναίκες να σπάσουν την σιωπή τους και να καταγγέλλουν οποιοδήποτε φαινόμενο κακοποίησης.

Η Ανθυπαστυνόμος Φωτεινή Νιχωρίτη παρουσίασε τις εμπειρίες της από τη διαχείριση κακοποιημένων γυναικών, οι οποίες κατορθώνουν να πάνε στην αστυνομία και να καταγγείλουν τα φαινόμενα βίας που έχουν υποστεί από τους συντρόφους τους. Παράλληλα αναφέρθηκε στη διαδικασία της καταγγελίας και παρότρυνε τις γυναίκες να μη διστάσουν να απευθυνθούν στην αστυνομία προκειμένου να προστατευτούν.

Τέλος η Ψυχοθεραπεύτρια Ξένια Γιαννάκη, που ήταν και η κεντρική ομιλήτρια, είχε σκοπό το χτίσιμο γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ της γυναίκας και της θηλυκής της φύσης που είναι πλασμένη να γεννά αγάπη, υγεία, χαρά, ομορφιά, ευγένεια, δοτικότητα, χάρη και πάνω απ’ ολα την ίδια τη ζωή!

Η οικογένεια που μεγαλώνει μία γυναίκα έχει ευθύνη να διατηρεί το σεβασμό, την αγάπη και την ευγένεια που φέρει από τη φύση της όσο αυτή μεγαλώνει, ώστε να ομορφαίνει ακόμη περισσότερο όσο ο χρόνος περνά και να ομορφαίνει παράλληλα και η ίδια τον κόσμο γύρω της.

Τόνισε ότι οι γυναίκες που ζουν στο δυτικό κόσμο είναι τυχερές,  καθώς στις τριτοκοσμικές χώρες ο ρόλος της γυναίκας είναι υποβαθμισμένος και διαρκώς έρχεται αντιμέτωπη με τη βία εντός και εκτός σπιτιού.

Επίσης τόνισε ότι οι περισσότεροι εστιάζουμε στη βία που προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες, ενώ στη στυντριπτική πελιοψηφία της, αναπτύσσεται μέσα στο σπίτι από γνωστό ή συγγενικό μας πρόσωπο.

Το σημαντικό είναι ότι, πλέον, κατά την κα Γιαννάκη, έχει σπάσει το ταμπού της βίας και μπορούμε να την  εξωτερικεύουμε μέσω της γνωστοποίησής της.

Δείτε όλο υο βίντεο με τις ομιλίες:

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου Γ. Βουγέσης,  ο Αντιδήμαρχος Σχηματαρίου Ξ. Χαρίσης, η Αντιπρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Τ. Δέσποινα Καρπούζου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελ. Ζαφειροπούλου, Χρ. Κουτρούμπα και  Χρήστος Πέτρου, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ωρωπού κα Τζούλη Κούτσουρη, καθώς και η Πρόεδρος της Κοινότητας Σχηματαρίου – Οινόης Ράνια Χόντζια. Επίσης οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Πέτρος Μπέλπας και Ευάγγελος Μπελιάς.