Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης αλλοδαπών

3.12.2015

Εξαρθρώθηκε στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης και μετά από πολύμηνη έρευνα, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση αλλοδαπών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη χώρα μας η επιχείρηση οργανώθηκε και συντονίστηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη EUROPOL, την Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας, την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Η συγκεκριμένη δράση εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα EMPACT (European Multi-disciplinary Platform Against Criminal Threats) και από τα πρώτα κιόλας στάδια υποστηρίχθηκε η έρευνα και η ανταλλαγή πληροφοριών  μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών – μελών.

Πιο αναλυτικά, χθες (02-12-2015) τόσο στη χώρα μας (στους νομούς Θεσσαλονίκης, Αττικής και Κιλκίς), όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνελήφθησαν τα ακόλουθα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης:

  • Στην Ελλάδα, δώδεκα Έλληνες, ένας υπήκοος Συρίας, ενώ σήμερα (3-12-2015) και ένας υπήκοος Τυνησίας.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα άτομο παλαιστινιακής καταγωγής, ο οποίος διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση.
  • Στη Σουηδία, δύο υπήκοοι Συρίας.
  • Στην Αυστρία, πέντε υπήκοοι Συρίας.

Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος είκοσι δύο ατόμων, τα στοιχεία των οποίων διερευνώνται στο πλαίσιο της προανάκρισης, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται δύο πολίτες Αλβανίας, για εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης προέκυψε η σύσταση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από το μήνα Ιούλιο του 2014, που δραστηριοποιούνταν σε παράνομες διακινήσεις υπηκόων τρίτων χωρών προς χώρες της Ε.Ε., μέσω της Βαλκανικής οδού.

Στο πλαίσιο της έρευνας, διακριβώθηκε τόσο η δράση της οργάνωσης όσο και ο ακριβής ρόλος των μελών της, ενώ εξακριβώθηκε και η τέλεση δεκάδων περιπτώσεων διακινήσεων μεταναστών, που τελέστηκαν υπό τον έλεγχό της.

Όπως προέκυψε, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση αποκόμισε σημαντικά παράνομα κέρδη, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 10.000.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθύνων την οργάνωση συντόνιζε στην Ελληνική επικράτεια δύο υποομάδες και υπό τις εντολές του διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε η διακίνηση τουλάχιστον εκατόν σαράντα τεσσάρων παράτυπων μεταναστών, ενώ εκτιμάται μετά βεβαιότητας η διακίνηση πολλαπλάσιου αριθμού μεταναστών.

Ως προς τη δράση της πρώτης υποομάδας, διαπιστώθηκε ότι υποδεχόταν τους μετανάστες και διευθετούσε τη διαμονή τους στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα,  αραβόφωνα μέλη της διέθεταν δύο τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες λειτουργούσαν σαν τηλεφωνικό κέντρο και σαν ιδιότυπο «πρακτορείο» παροχής υπηρεσιών προς τους μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι παράτυποι μετανάστες εφοδιάζονταν αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, ήδη από την Τουρκία, από άλλα μέλη της οργάνωσης.

Αφού οι μετανάστες καθοδηγούνταν στη Θεσσαλονίκη, τη δράση αναλάμβανε η δεύτερη υποομάδα, αποτελούμενη από ημεδαπούς, η οποία φρόντιζε για τη μεταφορά τους από τη Θεσσαλονίκη προς την ελληνοσκοπιανή μεθόριο.

Στο πλαίσιο αυτό, εξακριβώθηκε ότι Αλβανός υπήκοος συντόνιζε τις κινήσεις των μεταφορέων, ενώ αποτελούσε και σύνδεσμο της οργάνωσης με τους διακινητές της π.Γ.Δ.Μ., οι οποίοι αφού παραλάμβαναν τους μετανάστες, τους καθοδηγούσαν πεζούς, μέσω μη θεσμοθετημένων σημείων, στην π.Γ.Δ.Μ..

Οι οδηγοί των οχημάτων μεταφοράς, όπως διαπιστώθηκε, λάμβαναν ισχυρά μέτρα αντι-παρακολούθησης, καθώς χρησιμοποιούσαν συνθηματική ορολογία και έκαναν χρήση κωδικοποιημένων λέξεων, αναφορικά με τα σημεία παραλαβής και αποβίβασής των μεταναστών. Επιπλέον, λάμβαναν προληπτικά μέτρα, παρακολουθώντας συστηματικά τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

Αναφορικά με το χρηματικό ποσό, που κατέβαλαν οι μετανάστες, διαπιστώθηκε ότι το αντίτιμο για τη μεταφορά τους μέχρι τη Σερβία ανέρχονταν στα χίλια πεντακόσια ευρώ, ενώ σε περίπτωση που επιθυμούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους σε χώρα της Ε.Ε., υποχρεούνταν να καταβάλλουν πρόσθετο χρηματικό ποσό, ιδίου ύψους.

Σημειώνεται ότι δύο εκ των μελών της οργάνωσης, ένας ημεδαπός-μεταφορέας και ο συντονιστής αυτών υπήκοος Αλβανίας,  ανέπτυξαν παράλληλη δράση συγκροτώντας δικές τους εγκληματικές ομάδες, προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπήκοος Αλβανίας συνεργαζόταν με αραβόφωνους αλλοδαπούς, με σκοπό τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών.

Η πλειοψηφία των ημεδαπών συλληφθέντων σημειώνεται ότι έχει απασχολήσει στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα τις αστυνομικές αρχές της χώρας μας.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην  Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σε επίσημη δήλωσή του, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA), Graham Roberts υπογράμμισε:

«Ως αποτέλεσμα της κοινής αστυνομικής συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, έχουμε εντοπίσει και συλλάβει έναν άνδρα, που πιστεύεται ότι είναι ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε σε καθημερινή βάση εκατό υπηκόους Συρίας από την Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη, μέσω της βαλκανικής οδού.

Ο παλαιστινιακής καταγωγής Jamal Owda, για τον οποίο υποψιαζόμαστε ότι κινούνταν από χώρα σε χώρα με σκοπό να αποφύγει τη σύλληψη, συνελήφθη από αξιωματικούς της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου στην πόλη του Λίβερπουλ, κατόπιν Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και τώρα αντιμετωπίζει την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Η ειδική ομάδα της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, που στοχεύει στον εντοπισμό δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, έλαβε μέρος σε αυτή την επιχείρηση και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνώς για τον εντοπισμό δικτύων, την καταδίωξη τους, την διακοπή των δραστηριοτήτων τους και την αφαίρεση των χρημάτων και της