Εξαρθρώθηκε σπείρα που “άδειαζε” τραπεζικούς λογαριασμούς με παραπλανητικά e-mails

Η λεία που αποκόμισαν τα μέλη της σπείρας ανέρχεται τουλάχιστον στο μισό εκατομμύριο ευρώ σε βάρος των θυμάτων τους-Αγόραζαν πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη και κοσμήματα και έκαναν πολυτελή ζωή με την λεία που είχαν αποσπάσει.

Εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας, πολυμελής διεθνική εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη τέλεση απατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και πλαστογραφιών, σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας.

Η αποδόμηση της σπείρας, είναι αποτέλεσμα κατάλληλης αξιολόγησης, ανάλυσης και αξιοποίησης στοιχείων και δεδομένων, που είχαν συλλεχθεί με μεθοδικότητα, ενώ αναπτύχθηκε συνεργασία και με αστυνομικές Αρχές ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ευρεία – συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, σε περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά 9 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και δύο «αρχηγικά» της στελέχη, ένας Έλληνας με καταγωγή από το Καζακστάν και ένας Ρουμάνος.

Πρόκειται για πέντε Ρουμάνους και τέσσερις Έλληνες, εκ των οποίων τρεις άνδρες και έξι γυναίκες. Όπως προέκυψε, στην συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση ανήκουν ακόμη ένας αλλοδαπός (τρίτο «αρχηγικό» στέλεχος και συγκεκριμένα Ρουμάνος), ο οποίος είναι έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης του Βουκουρεστίου, αφού εκδόθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα στην Ρουμανία μετά από κάθειρξή του εδώ για υποθέσεις trafficking, καθώς και ένας αλλοδαπός, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο μήνα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας και παραμένει κρατούμενος, για παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Επιπλέον, εκτός των ανωτέρω 11 μελών, έχουν ταυτοποιηθεί άλλα 22 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων 8 Έλληνες και 14 αλλοδαποί. Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη απατών και πλαστογραφιών, διακεκριμένη υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, από την έρευνα, διακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τις αρχές Μαΐου του 2020, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες, ανά την Ελληνική Επικράτεια, οι οποίοι ήταν κάτοχοι λογαριασμών «Internet Banking» σε διάφορα Ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, κατά τη διάρκεια της παράνομης και εξακολουθητικής δράσης τους, τελούσαν απάτες ενεργώντας με δύο μεθόδους. Απάτες που τελούνται με την μέθοδο SIM Swapping (αντικατάσταση/αλλαγή κάρτας SIM κινητού τηλεφώνου) και απάτες που τελούνται με την μέθοδο που είναι γνωστή ως «Phishing» (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων).

news247.gr